Om onze aarde in al haar schoonheid te bewaren, gaan we best duurzamer leven. Dat wilden de klimaatjongeren ons even geleden al duidelijk maken. Maar moeten we vanaf nu dan zweren bij een veganistische levensstijl of is plastic volledig uit den boze? De Brasschaatse studente Moenia Ladhib (23) wil met haar plasticvrije en ecologische webshop ‘Ecossentials’ alvast de kleine verandering in ieders levensstijl aanmoedigen.
Afgelopen weekend was het zover. Moenia Ladhib lanceerde haar webshop ‘Ecossentials’. Na een succesvolle crowdfunding-campagne kon de studente KMO Management aan de Karel De Grote Hogeschool voldoende middelen binnen halen om haar webshop op punt te zetten. “Het is de ultieme test”, aldus de lichtjes zenuwachtige maar gedreven studente. Dat haar eigen initiatief al zo snel realiteit is geworden, daar verbaast Moenia zich nog steeds over. Altijd al wou ze zelf iets ondernemen, maar pas sinds kort ging de ecologische bal aan het rollen.
Alle beetjes helpen
Twee jaar geleden bezocht Moenia opnieuw het land van haar vaders herkomst, Tunesië. Straten en stranden vol afval vielen meer dan ooit op. “Ik kan nogal een Tunesisch temperament hebben en ik had het toen echt gehad”, vertelt Moenia. “Ik ben veel opzoekwerk over ecologie beginnen doen, maar ook over fast fashion, veganisme, … noem maar op. Zo besefte ik dat ik eerst naar mijn eigen gewoonten moest kijken.” Na de aankoop van een eerste drinkfles die talloze plastic flesjes water moest vervangen, volgde de interesse in allerlei andere ecologische producten. Alleen waren die producten niet gemakkelijk te verkrijgen, en al zeker niet op een duurzame manier. “Ik wilde geen bamboe tandenborstel vanuit Amerika met het vliegtuig laten komen, want wat voor nut heeft het dan nog? Ik vroeg me af of er geen Belgische site bestond waarop ik alle producten samen kon vinden.” En zo geschiedde: Ecossentials is één webshop waar iedereen die duurzamer wil gaan leven naar hartenlust tussen allerlei producten kan kiezen.
De levensstijl van Moenia was dus niet altijd even ecologisch, daarin is ze stilaan gegroeid. Die groei hoopt ze ook te stimuleren bij anderen. “Als iedereen start met één kleine verandering, dan komen we al ver. Vind je dat je een drinkfles nodig hebt of wil je eens een shampoobar proberen? Probeer dat dan gewoon en dan zie je daarna wel hoe het verder evolueert.” Het zou dus niet werken om een drastische ommezwaai in iemands leven op te leggen. Met die verwachting van anderen worstelde ze zelf ook. “Ik voelde me geviseerd omdat ik ‘maar’ vegetarisch ben en niet veganistisch. Maar de wereld werkt zo niet, bij mij is het ook stapsgewijs gegaan.”
Als iedereen start met één kleine verandering, dan komen we al ver.
Ecologisch met mate
Op de weg naar een duurzamere levensstijl hoort dus ook gezonde nuance. Wat mode betreft, zijn we bijvoorbeeld best creatief met de kledij die al in onze kast hangt, klinkt het. Ook vintagewinkels vormen een handige oplossing, vooral nu stijlen van vroeger opnieuw in de mode komen. Maar we hoeven niet bang te zijn om af en toe nog bij de bekende ketens langs te gaan. “Momenteel heb ik al vijf maanden geen nieuwe kleren gekocht. Dat is een hele prestatie voor mij, want ik kwam van wekelijkse Zalando-leveringen”, lacht Moenia. “Wel heb ik al langer een mooie jas op het oog bij Zara. Dat is geen topwinkel, maar ik weet dat ik die jas nog tien jaar kan dragen. Daarmee is die aankoop voor mij gerechtvaardigd.”
Ook plastic is nog steeds moeilijk te vermijden. Denk maar aan de lokale supermarkt, waar het kassaticketje nog net niet in plastic verpakt wordt. Maar de inhoud van een product zou van groter belang zijn dan de verpakking. “Neem nu vegetarische burgers, die zijn altijd in plastic verpakt. Het feit dat je voor een plasticverpakte vleesvervanger kiest, heeft alvast een grotere ecologische impact dan wanneer je een stuk vlees zonder plasticfolie zou kopen.”
Ik wil vooral laten zien dat Ecossentials ook gewoon ‘Moenia’ is.
Getest en persoonlijk goedgekeurd
Al die vergaarde kennis wil Moenia nu delen met de wereld, of toch allereerst met de nieuwsgierige Belg die op zoek is naar alternatieven. De producten die ze in haar webshop zal aanbieden, zijn dan ook stuk voor stuk weloverwogen en persoonlijk getest. Ze moesten allemaal plasticvrij, maar ook ecologisch zijn. “Ik ben op zoek gegaan naar leveranciers en producten waar ik écht achter stond. Die producten zijn ofwel Belgisch, ofwel Europees. Het gaat er voor mij vooral om dat de weg naar mij toe zo kort mogelijk is. Als de bedrijven waarmee ik samenwerk, toch fabrikanten hebben buiten Europa, dan wil ik dat zij hierin volledig transparant zijn. Mijn leveranciers hebben alle correcte certificaten en zijn allemaal gekeurd.” Die producten zullen dan in gerecycleerd karton geleverd worden, hetzij door fietskoeriers, hetzij door middel van crowdshipping (waarbij iemand die een bepaald traject sowieso aflegt, het pakketje mee vervoert).
Verder zou Ecossentials zich moeten onderscheiden van gelijkaardige webshops door een persoonlijke aanpak. “Ik wil vooral laten zien dat Ecossentials ook gewoon ‘Moenia’ is. Ik wil dat mensen het idee hebben dat ze kopen bij iemand die ze kennen. Liever dat, dan de volgende grote business worden. Dat is momenteel toch mijn doel op korte termijn.” Een community-pagina op Facebook en later ook workshops en lezingen zouden die persoonlijke band met de klant moeten waarmaken. Idealiter zou Ecossentials binnen dit en vijf jaar zelfs twee fysieke vestigingen moeten hebben. “Ik zou heel graag een ecologische hub openen, een ruimte waarin ik een zero waste koffiebar combineer met een Ecossentials winkel.” Het liefst wil Moenia dus mensen introduceren tot duurzaamheid, en hen daar hopelijk ook mee inspireren.
Als je niet gepassioneerd bent door wat je doet, dan is het dit niet waard.
Studerend ondernemen
Het zijn alvast grote plannen, en dan vooral voor iemand die nog studeert. Die combinatie blijkt niet altijd even gemakkelijk. “Studenten-ondernemers horen vaak dat hun studies het belangrijkst moeten blijven. In realiteit is dit anders”, vertelt Moenia. “Vooral dit semester heb ik het moeilijk. Ik heb veel lessen, constante deadlines en na school werk ik nog lang door aan Ecossentials. Ik zal dus wat later afstuderen dan voorzien, dat gaat gewoon niet anders.”
Moenia zet nu alles in op haar ecologische onderneming, terwijl ze haar studies spreidt. Dit geeft ze ook als tip mee aan andere student-ondernemers. “Als student-ondernemer komen er zoveel kansen op je pad en die moet je grijpen. Anders blijft je onderneming slechts een ‘projectje’.”
Naast haar studies is Moenia ook actief in SINC, de studentenorganisatie voor ondernemende jongeren in Antwerpen. Daarbovenop verdient ze bij met een studentenjob. Het klinkt allemaal héél druk, maar Moenia is vastberaden. “Als je niet gepassioneerd bent door wat je doet, dan is dit het niet waard. Maar het is heel leuk. Ik wil vooral blijven groeien en ben dan ook benieuwd naar wat de toekomst brengt.”
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 16/12/2019.