Corona maakte het veel mensen moeilijk. Ook de straatartiesten ondervinden problemen: omdat er veel minder mensen op straat kwamen door de maatregelen, hebben ze lang geen inkomsten gehad. Daarom moeten ze nu vaker de straat op. Het slechte weer maakt het hen niet gemakkelijker. Toch moeten ze hun rekeningen blijven betalen. Zo worden ze verplicht om hun muziek te laten horen en is het niet alleen hun passie, maar ook een noodzaak geworden.
“Ik doe dit omdat ik anders mijn Nederlandse lessen niet kan betalen”, vertelt een straatartiest die liever anoniem blijft. “Ik heb mijn accordeon gekocht, zodat ik hiermee geld kan verdienen. Ik heb leren spelen door naar mijn vader te luisteren. Ik speel niet omdat ik het leuk vind, maar omdat ik mijn rekeningen anders niet kan betalen. Ik heb twee kinderen die ook voldoende moeten eten. Daarnaast zijn de energieprijzen ontzettend hoog op dit moment. Ik ben al een paar keer bij de VDAB geweest, maar omdat mijn Nederlands nog niet goed genoeg is, heb ik nog geen job gevonden. De communicatie verliep wat stroef waardoor ik geen kans kreeg om me te bewijzen.”
De inkomsten van de straatartiesten zijn zeer seizoensgebonden. Er zijn verschillende aspecten die bepalen hoeveel de straatartiesten op een dag verdienen. “Het weer is een belangrijke factor, bij goed weer verdien ik veel meer dan bij slecht weer. Ik speel dan ook minder lang en er is minder volk in de straten”, vertelt Dirk. De locatie en hoelang je ergens speelt, is ook een bepalende factor. “Je mag maar een uur op dezelfde plek spelen, dat is veel te weinig voor mij om extra te verdienen. Daarom probeer ik op verschillende locaties te spelen op één dag. Per week speel ik gemiddeld 20-25 uur op mijn viool. Ik speel ook nog piano, maar dat is wat moeilijk op straat.”
Naast straatartiest is Dirk ook zes uur per week leerkracht muziek op een school in Berchem. Hij heeft in tegenstelling tot veel andere straatartiesten een vast inkomen. Hij is al bijna 30 jaar straatartiest, soms met een aantal jaar pauze ertussen. Nu probeert hij zoveel mogelijk te spelen.
Straatartiest zijn is dus niet altijd even gemakkelijk en er komt meer bij kijken dan dat we denken. Ze doen het vaak omdat ze het geld echt nodig hebben. Sommigen spelen zelfs niet met plezier, maar echt uit nood. De meeste doen het wel met passie en overgaven en houden van de aandacht en appreciatie die ze krijgen van de omstanders.