Vanaf september biedt Hipponia in Broechem een gloednieuw time-out traject aan voor kinderen die niet (voltijds) naar school kunnen gaan. Hipponia biedt zogenaamde ‘equicaching‘ aan, een vorm van coaching met de steun van een paard. Whitney Laseur (32) is naast leerkracht buitengewoon onderwijs ook equicoach met specialisatie in kindercoaching.
“De laatste jaren merk ik dat er meer kinderen zijn waarbij voltijds naar school gaan niet haalbaar is, ook bij kleuters en lagere schoolkinderen. Dat wordt vaak veroorzaakt door overprikkeling. Ze krijgen zoveel prikkels in een dag, dat ze soms overbelast raken, ondanks de vele aanpassingen die soms gedaan worden”, zegt Whitney. Zij wil een plek aanbieden waar kinderen zichzelf kunnen zijn en op hun eigen manier kunnen ontwikkelen met ondersteuning van pony’s.
Hipponia
Twee jaar geleden heeft Whitney haar droom waargemaakt met de opstart van Hipponia. “Bij Hipponia combineer ik enerzijds mijn passie voor paarden en anderzijds mijn ervaring als leerkracht in het buitengewoon onderwijs”, vertelt de equicoach.
“Mijn aanbod is steeds verder gegroeid om tegemoet te komen aan kinderen met extra noden. Ik geef ponyprikkellessen, kindercoaching, leerstofbegeleiding, ponyklas, vakantiewerking en vanaf september ook time-out trajecten.” Zij streeft ernaar dat de kinderen mooie en positieve herinneringen meenemen in hun latere leven.
Kracht van pony’s
“Pony’s oordelen niet. Bij pony’s kan een kind gewoon even ‘zijn’ zonder zich zorgen te maken over eventuele oordelen. Het maakt niet uit welke kleding het kind aan heeft, welk rugzakje ze bij hebben en of ze uitgenodigd worden voor een feestje of niet. Een pony reageert op het hier en nu”, legt Whitney uit.
“Als kinderen de basisrust hebben gevonden, ontstaan er mooie leerkansen. Pony’s zijn daarbij een ondersteuner en motivator. Ze brengen rust, geven vertrouwen en begeleiden de kinderen in de leerprocessen die ze doormaken.”
Time-out trajecten
Op dit moment is Whitney druk bezig met de voorbereidingen voor de time-out trajecten. Die gaan in september 2021 van start. “Ik ga met kleine groepjes werken in een huiselijke sfeer. Dat zal wekelijks op woensdagochtend zijn. Een diagnose is niet noodzakelijk. Ik houd rekening met de individuele noden van het kind. Ieder kind is een uniek individu en wat voor het ene kind werkt, werk niet voor het andere.”
“Zowel de ouder(s) als het kind worden vanaf het begin van het traject betrokken. We doen aan de hand van een werkvorm bij de pony’s een intakegesprek met de ouder(s). Zo ervaren ze zelf al het positieve effect van equicoaching. Tijdens dat intakegesprek worden ook doelen opgesteld”, vertelt Whitney. “Voor het traject start doen we ook een kennismakingsles met het kind. We gaan dan al een keer kennismaken met de pony’s, wassen en een oefening doen. Op die manier krijg ik ook al een zicht op de mogelijkheden van het kind.”
Het hoofddoel voor Whitney is het vinden van basisrust. “Ik wil de kinderen een veilige omgeving bieden waar ze graag naar toe komen. De focus ligt op het ‘zijn’. Dat doen we door samen de pony’s te gaan wassen, rijden, stallen uitmesten en dergelijke”, vervolgt ze.
“Het tweede luik zijn de persoonlijke doelstellingen. Daarvoor worden aangepaste werkvormen uit de kindercoaching gebruikt, zodat we die buiten en met pony’s kunnen doen. Die individuele doelen kunnen zeer uiteenlopend zijn: sociale vaardigheden, communicatieve vaardigheden, emotieregulatie en meer.”
Op zondag 22 augustus om 16 uur organiseert Whitney Laseur een infomoment voor ouders. Surf voor meer informatie naar www.hipponia.be
Dit artikel werd gepubliceerd door Antwerps Persbureau op 13/07/2021