© Menji

“Emoties tonen, maakt je niet minder mannelijk. Het maakt je meer menselijker.” Dat zegt Valentin Katanga (22) in de podcast Menji van Bitshilualua Kabeya. Op haar sofa praat Katanga hoe (zwarte) mannen vandaag omgaan met hun geestelijke gezondheid. “Ik ken geen enkele man die naar een psycholoog gaat.”

“Van kleins af aan heb ik geleerd dat mannen moeten providen. Wij, mannen horen de man des huizes te zijn en brood op de plank brengen. We moeten alles in het werk stellen om voor anderen te zorgen. Die verwachtingen zorgen voor veel druk bij jonge mannen.”

Valentin Katanga wil mannenproblemen onder de aandacht brengen. Die zijn vaak nog taboe, vindt hij. “Praten over mentale gezondheid kruipt stilaan uit de taboesfeer”, weet hij. “Maar mannen – vooral zwarte mannen – hinken daarbij achterop. Wij hebben nog een duwtje in de rug nodig. Ik ken heel wat vrouwen die psychische hulp hebben gezocht. Anderzijds ken ik persoonlijk geen enkele man die naar een psycholoog gaat.”

“Veel mannen kunnen of willen nog niet open zijn over hun mentale welzijn, want dan worden ze niet meer beschouwd als een echte man”, zegt Katanga. “Let me cry in peace! (lacht) Je emoties tonen, maakt je niet minder mannelijker, maar het maakt je meer menselijker.”

Bekijk hier de volledige aflevering van Menji met Valentin Katanga:

In de podcast Menji wil Bitshilualua Kabeya haar kijk en die van haar luisteraars/kijkers op de wereld openen door diverse verhalen aan bod te brengen. Menji brengt warme stemmen, verhalen en de community tot bij jou. Menji is een woord in het Tshiluba, een Bantoetaal die onder meer gesproken wordt in Congo. Menji betekent 'gedachten en kennis'.


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 30/12/2021.

vorige volgende