De Unie Hasselt-Genk is een feit. Het kunstproject, dat bestaat uit 12 kunstwerken en nog enkele andere projecten, brengt de 2 Limburgse steden in verbinding. Een muziekspektakel bracht zondag de beide steden samen. “Met de Unie is het zaadje geplant voor een verdere samenwerking tussen de 2 complementaire steden.”
De Unie Hasselt-Genk is een kunstroute van 24 kilometer (15 in Genk, 9 in Hasselt). Alle kunstwerken staan open voor het publiek. Vanuit het Dusartplein en de C-Mine vertrokken fietsers met een mobiele beiaard op weg naar de Tuikabelbrug. Na een uurtje arriveerden ze daar allemaal samen, begeleid met boten, toeschouwers en een orkest uit beide steden. Een muziekspektakel bracht er de geluiden van beide steden samen.
Volgens coördinator van de Unie Hasselt-Genk Katrien Reist is de Unie een noodzaak. “De complementaire steden vullen elkaar aan. Wat de ene niet heeft, heeft de andere wel. Ze kunnen nu zowel op economisch als op cultureel vlak samenwerken”, vertelt coördinator Katrien Reist.
Van concurrentie is weinig sprake. “Die rivaliteit zit tussen de oren. Ze is historisch gegroeid, maar we moeten net kijken naar de toekomst. We kunnen het enkel achter ons laten door verandering”, stelt Reist. Frank Duchamps van de Hasseltse dienst Cultuur treedt haar bij. “De geruchten over de rivaliteit komen van buitenaf. We hebben een heel goede samenwerking gehad tussen de 2 steden. 1 plus 1 is 3”, legt hij uit.
Nutteloze investering
Toch is er volgens omwonenden Guido Steegmans en zijn buurvrouw een zekere mate van rivaliteit. “Genk heeft geen rond centrum, alles ligt in een blok. Hasselt is veel kleiner en heeft de Grote en de Kleine Ring. Alles ligt dichter bijeen.” Volgens de buren wordt de Tuikabelbrug met 4 rijvakken enkel voor plaatselijk verkeer gebruikt. “Voor de Godsheidenaren is de burg ideaal: via Het Sas hebben we nu een goede rechtstreekse verbinding met de omringende gemeenten.” Toch was de brug volgens hen een nutteloze investering.
Om het natuurgebied De Maten te kunnen beschermen, verbood de stad Genk jaren geleden de aanleg van een drukke weg vanaf de brug. “De groenen hebben de plannen kunnen tegenhouden, maar zeg nooit nooit. Die weg kan er nog altijd komen”, meent Steegmans.
Daken van 99 gebouwen
Als aanloop naar de Unie werden de afgelopen zomer events en projecten georganiseerd en in beide steden werden kunstwerken in een wandel-en fietsroute tentoongesteld. Zo trok in Hasselt kunstenaar Felice Varini lijnen over de daken van 99 gebouwen in de binnenstad. De 2 cirkels zijn te bewonderen vanuit het Radisson Hotel. In Genk hebben de Maurer United Architects houten blokken neergezet aan het station.
© 2014 – StampMedia – tekst: Ilse Cleeren, video: Ilse Cleeren en Kevin Straetemans