Met een rolstoel op pad gaan in Antwerpen is makkelijker gezegd dan gedaan. "Je moet veel hindernissen overwinnen", zucht Michiel Desmet. Hij besloot de rolstoeltoegankelijkheid van Antwerpen in kaart te brengen met de app 'On Wheels'.

Toen Michiel vorig jaar samen met zijn vrienden iets wou gaan drinken voor zijn verjaardag, zocht hij op waar hij met zijn rolstoel naar het toilet kon gaan. “Antwerpen heeft een kaartje waar je alle wc's kan zien die toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers”, vertelt Desmet. “Er was blijkbaar een toilet in de McDonald’s op de Groenplaats, waar je overigens geen trappen moet doen alvorens je binnen kunt. Toen ik er naartoe ging, bleek dat dat toilet op de eerste verdieping is en sterker, dat er geen lift is. Toen is het idee beginnen dagen om zelf een app te maken.” En dat werd dus On Wheels.

Groene en rode straten

De app heeft als doel rolstoeltoegankelijkheid in beeld te brengen. Groene straten zijn straten waar je met je rolstoel makkelijk door kan. Bij oranje straten heb je hulp nodig en rode straten zijn een no go. “We doen hetzelfde met cafés, apothekers, winkels... Een drempel mag maximum 2 centimeter hoog zijn en een deur moet minimum 70 cm breed zijn”, zegt Joke Van der Auwera, medeoprichtster bij On Wheels. “Ons tweede doel is dat de toegankelijkheid natuurlijk verbetert. Door in kaart te brengen waar de pijnpunten liggen, hopen we dat er iets aan gedaan wordt.”

Voorlopig beperkt de app zich tot Antwerpen centrum. “Antwerpen is ons testproject”, stelt Desmet. “Als de app een succes wordt, kunnen we uitbreiden, maar we moeten ergens beginnen. We hebben wel al samengezeten met mensen uit Leuven die met de website Hidden City de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers van alle handelszaken in Leuven hebben onderzocht. We vormen samen met hen een vzw en willen zo samen informatie uitwisselen.”

Kasseien

Volgens Desmet en Van der Auwera is er nog veel werk aan de winkel in Antwerpen. “Antwerpen is echt heel rolstoelonvriendelijk”, zegt Van der Auwera ontevreden. “Ik begrijp wel dat sommige gebouwen moeilijk zijn aan te passen en dat er niet veel keuze is om een toilet te plaatsen, maar als de straten worden vernieuwd, begrijp ik niet dat ze voor kasseien kiezen in plaats van asfalt. Zogezegd om het karakter van de stad niet te verliezen, maar wij zitten wel met de gebakken peren. Kasseien zijn echt een ramp met een rolstoel.”

“Het is niet altijd makkelijk voor de winkeluitbaters ook”, vult Desmet aan. “De hellende vlakken om makkelijker in een winkel binnen te geraken, mogen niet blijven liggen. Die moeten elke keer opnieuw binnen gehaald worden. We zijn ook een minderhedengroep, dus ik begrijp wel dat winkeliers niet elke dag dat vlak buiten leggen.”

In Leuven hebben ze daar een goede oplossing voor gevonden. “Hidden City heeft daar een actie op poten gezet die gefinancierd werd door AB Inbev, waarbij cafés zo'n hellend vlak en stickers gekregen hebben. Op die stickers staat er 'hellend vlak aanwezig, vraag er naar'. Dan moet je even op de ruit kloppen en leggen ze dat hellend vlak buiten. Maar ik wil niet altijd degene zijn die hulp moet vragen. Ik wil zelfstandig door Antwerpen kunnen rijden en zoals iedereen een winkel binnengaan als ik daar zin in heb”, besluit Desmet.

Bekijk het filmpje om te zien hoe het er als rolstoelgebruiker aan toegaat in de praktijk…

© 2014 – StampMedia – Joy de Meulemeester & Jolien Lenaars


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 16/05/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 16/05/2014