Zowel de VS als Europa gaven groen licht voor de overname van het Amerikaanse bedrijf Monsanto door de Duitse chemiereus Bayer. Een omstreden beslissing, want Monsanto oefent al vanaf eind jaren negentig een monopolie uit op de Amerikaanse landbouwproductie. Het verkoopt genetisch gemanipuleerde zaden die immuun zijn tegen onkruidverdelgers zoals ‘Roundup’, een even twijfelachtig product dat ook uit de fabrieken van Monsanto komt.
Je moet geen bio-ingenieur zijn om te begrijpen dat een boer liever geen onkruid of ongedierte op zijn akkers wil. Maar activisten en milieuorganisaties zijn het erover eens dat Monsanto boeren uitbuit én kankerverwekkende stoffen verspreidt.
Door de fusie met Bayer wordt het bedrijf daar mogelijk nog moeilijker voor aansprakelijk, zoals Groen-politicus Bart Staes begin dit jaar reeds in een brief aan de Europese Commissie schreef. Monsanto blijft hoe dan ook een bedrijf met een bedenkelijke voorgeschiedenis.
De foto’s tonen dat voormalig plastic-fabrikant Monsanto Agent Orange maakte, het allesvernietigende ontbladeringsmiddel dat tijdens de Vietnamoorlog werd gebruikt. Na drie generaties zorgt het toenmalige gebruik van Agent Orange nog steeds voor ziektes en misvormingen bij de Vietnamezen.
Een pijnlijke realiteit die beeld na beeld komt bovendrijven op de expo van fotograaf Mathieu Asselin: ‘Monsanto®: A Photographic Investigation’. Wie de fotoreportage nog graag in levenden lijve wil zien, moet zich reppen. De expo loopt nog tot 10 juni in het FOMU in Antwerpen.
Wij gingen kijken en tonen graag wat er aan de hand is...