Het domein van de Zoo van Zwartberg in het Limburgse Genk krijgt eindelijk een nieuwe bestemming. Het stadsbestuur heeft daarvoor een studie besteld bij het Nederlandse adviesbureau Buck. Wat het uiteindelijk zal worden is nog niet zeker, maar de kans is reëel dat het een openluchtzwembad wordt.

Limburg is bedekt met verkommerde sites. Die getuigen van een glorieus verleden, maar er gebeurt al jaren niks mee. Eén zo’n site is het domein van de vroegere Zoo van Zwartberg. Sinds tien jaar blijft daar enkel het ravissante woonhuis van over, want het domein werd opgekocht door de stad en alle stallen en kooien werden met de grond gelijk gemaakt.

Duurzame oplossing

"Hoog tijd om daar iets aan te doen", vindt Wim Dries (CD&V). Sinds december 2009 draagt Dries in Genk de burgemeesterssjerp en die nieuwe wind is duidelijk voelbaar. De oude mijnsites van Winterslag en Waterschei worden inmiddels omgetoverd tot moderne infrastructuren die de Limburgers op gebied van wetenschap, onderwijs en cultuur heel wat zullen bieden.

De Zoo van Zwartberg zal tien jaar na de sluiting een nieuwe look krijgen. “Het heeft inderdaad lang geduurd voor het domein een herbestemming kreeg, maar in de eerste jaren na de sluiting was de Zoo voor ons geen prioriteit. De heraanleg van het stadscentrum, het C-mineproject en het wetenschapspark in Waterschei waren dat wel,” zegt Dries. “We wilden toekomstgericht denken en zoeken naar een duurzame oplossing. Daarom hebben we niet meteen alles aan de eerste de beste geïnteresseerde investeerder.”

Zwemvijver

Naast adviesbureau Buck deden ook thesisstudenten van de KULeuven onderzoek naar de beste bestemming voor het domein. Omdat er in de buurt van Genk geen openluchtzwembad is, blijkt dat de beste optie. De studie werd overgemaakt aan Buck.

In de tien jaar na de sluiting van de Zoo nam mensen uit omgeving al initiatieven. In 2008 dienden buurtwerkster Rita Saro en andere buurtbewoners een dossier in voor de herbestemming van de zoo. Het ging hier echter om kleinschalige projecten die moeilijk te realiseren waren. Toch zijn de buurtbewoners blij dat er eindelijk schot in de zaak komt, al verkiezen zij een zwemvijver boven een zwembad.

Cultureel erfgoed

Ook Isabelle Wauters, de weduwe van de vroegere eigenaar van de Zoo, is zeer te spreken over de toekomstplannen van de stad. Na de sluiting van de mijn kochten zij en haar man de directeurswoning en het twaalf hectare grote domein op om er een dierentuin van te maken. Toen haar man overleed, beslisten zij en haar zoon met pijn in het hart om de deuren te sluiten. Isabelle woont nog steeds in de villa en zag het domein de laatste jaren verloederen. Het huis is inmiddels geklasseerd als cultureel erfgoed en zal binnenkort gerestaureerd worden met geld van de Vlaamse Overheid.

© 2010 – StampMedia – Elise Meekers


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 19/04/2010