Jeugdzorg Emmaüs in Schoten heeft sinds kort een nieuwe collega: zorghond Dribbel. De viervoeter zorgt voor nieuwe manieren om contact te leggen en jongeren emotioneel te ondersteunen: “De kinderen mogen hem altijd aaien. Dat zorgt ervoor dat ze lichamelijke spanning kunnen loslaten.”
De nieuwste aanwinst van jeugdzorg Emmaüs in Schoten ziet er een tikkeltje anders uit dan zijn collega’s. Dribbel loopt op vier poten, heeft een dikke witte vacht en kwispelt met zijn staart. De golden retriever wordt al sinds hij acht weken oud was, opgeleid tot emotionele zorghond. “We selecteerden Dribbel op basis van enkele cruciale kenmerken”, vertelt Kaye Botte, instructeur van assistentiehonden bij Hachiko vzw. “We keken naar de reactie van Dribbel op emotionele gesprekken. Hoe reageert hij als er plotseling iemand begint te roepen of te huilen?” De kinderen zijn alvast blij met hun nieuwe vriend. “Ik voel mij comfortabel bij Dribbel, zeker als ik hem mag knuffelen”, zegt een van de jongeren.“
Dribbel wordt op drie manieren ingezet”, vertelt Karen Rosseels. Zij werkt al twee jaar als psycholoog in Jeugdzorg Emmaüs en is de begeleider van Dribbel. “Ten eerste om contact te leggen met de kinderen en jongeren. Een dier kan vaak sneller het ijs breken dan een mens. De tweede manier is om kinderen te helpen als ze last hebben van spanningen, moeilijke gevoelens of moeilijke herinneringen. Dribbel helpt om emoties te reguleren en spanningen te laten zakken. Tot slot wordt Dribbel ook ingezet als knuffelvriend. De kinderen mogen hem altijd aaien. Dat zorgt ervoor dat ze lichamelijke spanning kunnen loslaten.”
Stressgevoelig
De zorghond kan, net als mensen, wel eens een mindere dag hebben. Die dagen zijn volgens Rosseels zowel een uitdaging als een kracht. “Hij kan best koppig zijn. Als Dribbel gespannen is, begint hij te blaffen. Als er te veel stress is, moet ik hem op tijd uit de situatie halen. Maar dat geeft ook kansen, omdat hij mij zo een aanknopingspunt geeft in gesprekken. Stel ik kom in een leefgroep en het is daar heel gespannen en Dribbel blaft een keer, dan kan ik zeggen: ‘Dribbel heeft last van de stress hier. Gaan we allemaal een beetje rustiger doen?’ Dat geeft de kinderen een reden om over hun gevoelens te praten.”
Onze vzw Hachiko is een beetje de universiteit voor honden. We verfijnen de zaken die de honden al aangeleerd hebben - Kaye Botte (Hachiko)
Op zeer jonge leeftijd werd Dribbel bij een gastgezin geplaatst, wat volgens Kaye Botte van groot belang is. “Het is belangrijk dat de honden niet in kenneltjes opgroeien, maar in een huiselijke situatie.” Ook nu nog keert Dribbel elk weekend terug naar zijn thuis. “Zo zorgen we ervoor dat Dribbel nog steeds voldoende rustmomenten heeft.” Tijdens de eerste achttien maanden van hun leven komen de honden slechts één keer om de twee weken naar de les bij Hachiko, maar de eindfase van de opleiding blijkt intensief te zijn. “Dan zijn we een beetje de universiteit voor honden”, lacht Botte. “We verfijnen de zaken die de honden al aangeleerd hebben.”
Nooit alleen op pad
Dribbel is nooit alleen op pad. Hij wordt voortdurend begeleid door Karen Rosseels. Een half jaar geleden kreeg ze de vraag om het baasje van Dribbel te worden. “Ik heb altijd al met een hond willen werken. Ik was heel blij dat ik deze kans kreeg.” Rosseels begon met een theoriecursus, gevolgd door zes maanden praktijk. Wekelijks kwam Botte langs om samen met Rosseels en Dribbel te oefenen in de nieuwe omgeving. “Wat Dribbel bij Kaye geleerd had, moest nog vertaald worden naar deze omgeving met mij als baasje”, zegt Rosseels.
Na haar training legde Rosseels een examen af. “Ik wou dat graag goed doen. Het examen begon met enkele theorievragen. Daarna moest ik hem een aantal commando’s laten doen. Ten slotte was er een rollenspel waarin ik een kind een moeilijke boodschap moest brengen. Daar was het belangrijk om Dribbel als steun in te zetten.” Honden hebben al vaker bewezen steun te kunnen bieden. De Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen heeft sinds 2022 campushonden om studenten te ondersteunen. Ook in verschillende rusthuizen worden honden ingezet tijdens moeilijke periodes. Botte legt uit waarin een hond verschilt van een mens. “Honden zullen niet oordelen, ze zullen de volgende dag even vrolijk zijn om jou te zien.”
Deze publicatie kwam tot stand dankzij een exclusieve samenwerking met Gazet van Antwerpen. Dit artikel is dus auteursrechtelijk beschermd. Acht jongeren van StampMedia draaiden in de eerste week van de paasvakantie mee op de stadsredactie van Gazet van Antwerpen (GVA). Ze brachten verhalen uit hun eigen leefwereld, en speelden ook in op het dagelijkse nieuws in en rond Antwerpen.
Bekijk hier alle publicaties die tijdens deze mediaweek werden gemaakt.
Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen op 09/04/2025.
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 10/04/2025.