Net zoals Brussel heeft Antwerpen sinds 2004 een stripverhalenroute. Zes blinde muren ergens in de stad werden door striptekenaars voorzien van een reuzengrote tekening. Philip Paquet mag nu de zevende muur, vlakbij het beroemde jazzcafé De Hopper, onder handen nemen. Een mooie opdracht voor een jazzliefhebber.

In Antwerpen heet dit project Muurvast. De organisatie wil Vlaamse striptekenaars, cartoonisten en illustrators op de kaart zetten. De tekenaars kiezen saaie, grauwe of betagde muren in de stad uit en toveren die om tot echte blikvangers. Toch worden de muren niet verbonden door een bepaald verhaal, maar de organisatie doet wel de moeite om de juiste tekening in de juiste omgeving te plaatsen. Een stripmuur vlakbij De Hopper, moest iets met jazz te maken hebben. Intussen zijn er zes betekende muren te vinden in de stad.

Over naar...

De zevende muur zal getekend worden door Philip Paquet. Het lijstje van zijn voorgangers is behoorlijk indrukwekkend: Jan Bosschaert, Willy Vandersteen, Merho, Jan Van der Veken, Ilah en Dick Matena stonden in voor de vorige muren. Philip Paquet (35) is een Antwerpse striptekenaar die debuteerde met Louis Armstrong, een stripversie over het leven van de beroemde jazzmuzikant. Naast een aantal losse kortverhalen volgden Snapshots, een bundeling jazzy kortverhalen, Yume, voorlopig de eerste twee delen van een drieluik en Over naar jou. Dit laatste is een geval apart, want een samenwerking met theatermaker Adriaan van Aken. Over naar jou is zowel een strip als een toneelstuk en de strip is voorzien van een soundtrack. Het duidt meteen op een zekere liefde voor muziek. Muziek is een constante inspiratiebron voor Paquet. “Je zult me niet vaak zien tekenen zonder muziek. En die muziek past dan meestal bij het moment en zorgt voor de juiste sfeer. Ik speel zelf basgitaar, maar ik oefen te weinig. Te veel bezig met tekenen waarschijnlijk.”

Graphic novel

Paquets strips worden tot de categorie van de ‘graphic novels’ of literaire strips gerekend. Zelf blijft hij daar vrij nuchter onder. Termen als ‘graphic novel’ zijn vaak even in de mode om daarna weer te verdwijnen. Bovendien is niet elke goede strip een ‘graphic novel’. “Als ze wat ik maak ‘graphic novels’ willen noemen, is dat goed. Ik maak in de eerste plaats een verhaal met plaatjes, zoals alle striptekenaars.” De term heeft wel één groot voordeel omdat hij strips op hetzelfde niveau als boeken probeert te tillen. En zoals elke rechtgeaarde striptekenaar vindt Paquet dat die twee echt naast elkaar mogen staan. Een goede strip en een goed boek zijn even veel waard.

Kunst

Een andere discussie is of strips wel kunst zijn. Dezelfde vraag zou je kunnen stellen over de stripmuren: zijn die muren kunst te noemen, of is het enkel goed uitgewerkte graffiti? Volgens Paquet is die vraag niet zo belangrijk. Als de tekeningen op die muren goed zijn, voegen ze iets toe aan de stad en de omgeving. Het maakt het straatbeeld mooier. “En trouwens, graffiti kan toch ook kunst zijn?”

De onthulling van de nieuwe stripmuur is gepland begin mei 2009.
Meer info op www.antwerpen.be en www.philippaquet.com

© 2009 – StampMedia – Noémie Six


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen - online op 17/03/2009
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 17/03/2009