Op woensdag 24 augustus 2011 werd tijdens het tienerfestival T-DAY in Brasschaat het eerste Belgisch Kampioenschap Kunstlaptopslingeren voor Junioren georganiseerd. Zeno van Rooy (15) veroverde met een precieze worp de eerste plaats.
Een fijngemikte worp op de bovenste pc leverde hem 100 extra punten op die de doorslag gaven bij de puntentelling. Als prijs mocht hij een eersteklas tweedehandslaptop mee naar huis nemen. Televisiepresentator Sven Speybroeck praatte de wedstrijd aan elkaar: "Een drievingerige worp van onder zijn been. Hij had de schwung mee." Bijgevolg verkoos de jury Zeno Van Rooy unaniem als winnaar.
Stijl boven kracht
Initiatiefnemer Pro Used Computers (PUC) stelde voor dit kampioenschap gebruikte, versleten en onherstelbare laptops ter beschikking. PUC organiseerde al zeven keer het Belgisch kampioenschap pc-werpen. Daarbij ging het telkens om brute kracht. Wie het verst kon werpen, won de wedstrijd. Ditmaal werd sierlijkheid beloond en was het de bedoeling om een doel te raken. Op die manier kregen ook de jongste deelnemers een kans. Ousama Handawi (10) kon met zijn originele stijloefening de tweede plaats bemachtigen.
Ongeleide projectielen
Een negentigtal deelnemers deed een spectaculaire gooi naar de overwinning. Veiligheidshalve stonden de toeschouwers achter nadarhekken. Alle deelnemers kregen een helm en handschoenen om zich tegen ongeleide projectielen te beschermen. Ook meisjes deden mee. Hoewel vooral de jongens zich wilden laten gelden, haalde ook één meisje de finale. Turnster Anouk Mertens haalde met haar radslag het brons.
Wegwerpcultuur
De laatste jaren zijn laptops populairder dan desktops, vanwege de mobiliteit. Maar ze schaden het milieu meer dan gewone pc's. Met deze actie wilde PUC de verspilzucht aanklagen. "Wij sorteren en recycleren de afgeschreven laptops", vertelt PUC-zaakvoerder Gert De Schutter. "Gespecialiseerde metaalbedrijven verwerken de materialen opnieuw." Die bedrijven waren dan ook de eindbestemming van de tientallen laptops die tijdens de namiddag sneuvelden.
© 2011 - StampMedia - Yves Torbeyns
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 29/08/2011