Allochtone gezinnen ontlopen de drukte van de Gentse Feesten. Er worden wandelingen georganiseerd naar kleurrijke wijken zoals de Brugse Poort, maar van de andere kant is er weinig animo om activiteiten te organiseren. Het is gissen naar het waarom.
Nog nooit was het aanbod van de Gentse Feesten zo gevarieerd, maar toch vinden allochtonen moeilijk of niet de weg naar de Gentse binnenstad. In 2008 werd dit al ter sprake gebracht door Sami Souguir, gemeenteraadslid en fractievoorzitter Open VLD Gent. Volgens Souguir was de opvallende afwezigheid van allochtonen op de nieuwjaarsreceptie en de openingsstoet van de Gentse Feesten te wijten aan een gebrek aan informatie. Mond-tot-mond-reclame in theehuizen en de vzw’s is onontbeerlijk. "Niets van aan", meende gemeenteraadslid Francis Van Den Eynde, gewezen Vlaams Belanger. "Deze mensen zijn gewoon veel minder geïntegreerd dan men ons probeert wijs te maken. Er is immers niets zo identiteitsgebonden is als feestvieren. Ik denk dat de allochtonen in Gent dit al lang hebben begrepen en ze bijgevolg liever thuis blijven dan aanwezig te zijn op manifestaties waar ze niet veel aan hebben. Dure publiciteitscampagnes zullen hier niets aan verhelpen."
Geen interesse
In een stad die voor ruim een vierde uit allochtonen bestaat, is dergelijke problematiek verwonderlijk. Er gaan wel initiatieven uit van vzw Trefpunt en Democratie 2000 (een sociale actiegroep die streeft naar een multiculturele democratie) zoals gegidste wandelingen naar een Turkse bazaar, een moskee enzovoort. De omgekeerde beweging, namelijk initiatieven van de allochtone gemeenschap zelf, blijven uit.
Volgens Kristien Hinnion, Democratie 2000-medewerkster, heeft het te maken met de programmatie: "Die behoort gewoonweg niet tot hun interessesfeer. Wat ik regelmatig zie, is dat als er iets geprogrammeerd is wat tot hun eigen cultuur behoort, bijvoorbeeld een optreden van een Turkse artiest, dat ze dan wel komen opdagen, maar na het optreden keren ze meteen huiswaarts." Nu uit het niets en masse activiteiten voor allochtonen regelen, lijkt haar een slecht idee. "De kans is groot dat je zo dingen opdringt."
© 2011 - StampMedia - Fernand Van Damme
Dit artikel werd gepubliceerd door Gündem op 28/07/2011