Johan Bruijlands (53) stapte eind juni op bij het Vlaams Belang in Heusden-Zolder, omdat hij 'niet tegen racisme kan'. Even zetelde hij als onafhankelijke, totdat hij het partijprogramma van Sterk Heusden-Zolder las en overstapte naar de nieuwe partij met Selahattin Özer als lijsttrekker.

Woensdag 27 juni, daags voor de gemeenteraad, nam Bruijlands ontslag bij het Vlaams Belang. Enkele dagen later belde de lijsttrekker van Sterk Heusden-Zolder Selahattin Özer hem op of hij zin had om zich aan te sluiten bij zijn nieuwe partij.

"Ik wou eerst stoppen met politiek", vertelt Bruijlands die in de commissie vrije tijd zit. "Maar nadat ik op zijn vraag het partijprogramma bekeek, was ik bereid om over te stappen naar zijn partij." Twee weken later belde Özer terug en sloot Bruijlands zich aan. Zijn vrouw stapte eveneens over van het Vlaams Belang naar Sterk Heusden-Zolder.

Partijprogramma

Bruijlands werd op vrijdag 13 juli officieel voorgesteld tijdens de barbecue van de partij. Die was gratis en voor alle inwoners van Heusden-Zolder. Op die vrijdagavond stelde Özer het partijprogramma voor. Later komt het programma nog op de website.

Als onafhankelijken kwamen Özer en Bruijlands goed overeen. "Misschien contacteerde Özer me ook omdat ik autochtoon ben, want zijn partij werd voordien afgespiegeld als een Turkse partij", zegt Bruijlands. "Momenteel zitten we overigens aan 22 kandidaten, van verschillende origine, maar 31 is ons streefdoel. De volledige lijst maken we pas midden september bekend."

Bruijlands sloot zich aan toen het Vlaams Blok het Vlaams Belang werd. "Ik was tegen het 70-puntenplan, maar de integratiepunten stonden me wel aan, net zoals nu bij Sterk Heusden-Zolder." Waarom is hij weggegaan bij het Vlaams Belang? "Wel, ik ben geen racist." Wanneer we doorvragen, krijgt hij het moeilijk om die uitspraak te verduidelijken. Ook de vraag waarom hij als voormalig mijnwerker die opgroeide in een allochtone buurt lid werd van het Vlaams Belang, kan hij niet beantwoorden.

Racistische grapjes

Volgens Jan Jans, fractieleider van Vlaams Belang Heusden-Zolder, wilde Bruijlands een verkiesbare plaats en is hij daarom uit de partij gestapt. "Hij kreeg die niet, omdat hij weinig naar interne vergaderingen kwam", legt Jans uit. "De eerste twee jaar engageerde hij zich nog, maar nadien nauwelijks. Uiteindelijk is hij zonder ruzie uit de partij gestapt." Wat Jans vindt van zijn overstap? "Het lijkt me een stunt. We hebben hem eens een vermaning gegeven omdat hij racistische grapjes maakte. Bruijlands staat graag in de belangstelling, nu verloochent hij bij zijn nieuwe partij zijn principes voor een verkiesbare plaats." Bruijlands ontkent Jans' uitleg. Hij was zelfs niet uit op een verkiesbare plaats. Hij geeft wel toe dat hij niet altijd op partijvergaderingen aanwezig was.

Nog sympathie voor het Vlaams Belang

Toch breekt Bruijlands het Vlaams Belang niet helemaal af. "De partij heeft zeker goede standpunten. Vaak namen andere partijen onze voorstellen over en dan werd het ineens wel aanvaardbaar."

Bruijlands ergert zich eraan dat het Vlaams Belang niet toegeeft als meerderheidspartijen iets goeds realiseren. "Enkele partijleden zijn nooit tevreden. Dat kan ik niet hebben. De kwestie was vooral lokaal, op nationaal vlak had ik weinig problemen met de partij." Hij stopte omdat hij het niet kon vinden met twee à drie mensen uit zijn partij. "Voor de partij heb ik nog sympathie, maar met een aantal mensen kan ik gewoonweg niet samenwerken."

Geloofwaardigheid

"Na verloop van tijd werd het me te veel: steeds opnieuw kwamen ruzies van drie jaar geleden over moskeeën terug. Ik ben niet tegen de islam, daarom dat ik me ook gedistantieerd heb van die standpunten." Bruijlands weet nog niet of hij als voormalig Vlaams Belanger geloofwaardig overkomt bij de leden van zijn nieuwe partij.

Integratie

Ook al is het merendeel van de kandidaten op de lijst van origine Turks, er wordt gecommuniceerd in het Nederlands. "Wij staan voor een goede integratie. Als we ons partijprogramma uitleggen aan een Turkse die matig Nederlands kan, doe ik dat in het Nederlands en Özer valt bij met wat Turks, moest ze het niet begrijpen."

Burgemeester Sonja Claes (CD&V) spreekt in verband met de buurten aan de cité over segregatie en is niet te vinden voor een overwegend Turkse lijst. Bruijlands beaamt dat, hij vindt het ook een goed idee van haar om de buurt open te trekken.

De nieuwe partij wil overigens een centrumpartij worden en evenveel zetels halen als de SP.A. "Vier zetels halen, dat moet haalbaar zijn. Wij zijn nieuw, wij proberen het. Als het niet lukt, stap ik uit de partij, maar ik geloof erin."

© 2012 - StampMedia - Sander Carollo, foto: Pauline Poelmans


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 18/07/2012
Dit artikel werd bewerkt door deredactie.be, zonder bronvermelding op 18/07/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 18/02/2012