De poorten van de ISIB-hogeschool in Kuregem zijn terug open. In februari moesten de studenten er weg doordat ze meermaals werden overvallen. Volgens de directie is het nu veilig genoeg voor een terugkeer. Toch is de helft van de studenten tegen de terugkeer. "De directie besliste wegens plaatsgebrek om terug naar Kuregem te gaan", vermoedt student Andy.

Begin februari werden de lessen van de eerste -en tweedejaarsstudenten van het Institut Supérieur Industriel de Bruxelles (ISIB) van de Grondelstraat verplaatst naar de Koningsstraat. Het derde jaar en de masteropleidingen bleven in Kuregem. De studenten voelden zich niet meer veilig nadat ze in twee maanden 26 keer waren aangevallen. “Mijn leerlingen werden overvallen op weg van het Zuidstation of tramhalte Clemenceau naar de campus”, vertelt François Debast, directeur van het ISIB. “In 25 jaar hadden we drie gelijkaardige feiten.” De studenten willen enkel spreken onder een schuilnaam, uit angst voor reacties uit de Anderlechtse buurt. “Het ging van lastigvallen tot daadwerkelijke diefstal”, getuigt student Wim. “De angst die je had wanneer je de school uitliep was ondraaglijk.”

Voor de paasvakantie werd een referendum gehouden bij de leerlingen van het ISIB. De helft vond het veilig genoeg om na de paasvakantie terug te keren, de andere helft voelde zich nog niet klaar en wou wachten tot in juni. "De directie besliste om terug te gaan naar de Grondelstraat omdat er plaatsgebrek was in de campus aan de Koningsstraat”, denkt Andy. ”Ze zijn afgegaan op de stemming, maar in feite stond hun beslissing daarvoor al vast. De helft van ons voelt zich nog niet klaar om terug te keren naar de campus in Kuregem.”

Directeur Debast ziet het anders. “Een groot deel van de studenten die tegen een terugkeer na de paasvakantie stemden wou enkel in de Koningsstraat blijven omdat die campus meer in het centrum van Brussel ligt en dus makkelijker bereikbaar is. Het is positief dat onze studenten nu terugkeren in plaats van in juni. Zo hebben ze geen last van een verplaatsing tijdens de examenperiode.”

Nultolerantie

Samen met de verplaatsing van de ISIB-studenten werd het nultolerantiebeleid in Kuregem ingevoerd. “Daarna werd geen enkele van mijn overgebleven studenten op de Anderlechtse campus nog lastiggevallen”, vertelt Debast. Toch biedt het 'zero tolerance'-beleid volgens hem geen oplossing op lange termijn. “In de toekomst zal er veel aandacht aan dialoog moeten worden besteed. Ik heb wel het gevoel dat mensen na ons vertrek uit de Anderlechtse buurt eindelijk willen inzien dat er een probleem is en aan een oplossing willen werken.”.

Student Andy is voor 'zero tolerance' in Kuregem. “Anders is het hier onmogelijk leefbaar. De politie moet blijven patrouilleren tot herrieschoppers doorhebben dat aanvallen hier niet getolereerd worden.”

© 2010 - StampMedia – Tomas Bachot


Dit artikel werd gepubliceerd door Gündem - online op 20/04/2010
Dit artikel werd gepubliceerd door MO* - online op 21/04/2010