Jeugddienst Habbekrats organiseerde op 5 oktober in de Antwerpse wijk Sint-Andries een ludiek rollenspel voor de buurtbewoners. Met het spel wil de jeugddienst de relatie tussen de jong en oud in de wijk verbeteren. Conflicten tussen de generaties zorgen al jaren voor strubbelingen.
Ondanks de recente heropleving van de buurt en een toevloed van jonge gezinnen, kampt Sint-Andries al jaren met overlast. Veel buurtbewoners zijn de dolende drugsgebruikers en lawaaierige hangjongeren meer dan beu. De jongeren zelf balen van die veralgemening en de politie die bij het minste opgetrommeld wordt.
De jeugddienst Habbekrats en de werkgroep voor Culturele en Maatschappelijke Ontwikkeling, een onderdeel van de Antwerpse Ouderraad, zetten daarom een dag op poten waar senioren en jongeren werden uitgenodigd. “Voor de jongeren is het belangrijk dat de ouderen een gezicht krijgen”, zegt coördinator van Habbekrats Antwerpen Jeroen van Gilse.
Gebrek aan respect
De fictieve situatie die in het rollenspel gesimuleerd werd, was een stel jongeren die met hun skateboard een aantal flessen omstootten in een supermarkt. In groep beslisten de jongeren of ze de schade zouden vergoeden of gedurende een maand in de winkel zouden werken.
De senioren beraadden zich over wie van de jongens eigenlijk verantwoordelijk was voor de schade. De simulatie kreeg nog een extra dimensie toen bleek dat een fles vodka in de tas van Antoinette Pacher was beland. Gestolen door mevrouw Pacher of daar moedwillig geplaatst door een van de jongeren?
De senioren zochten tegelijkertijd ook naar de beweegredenen van de jongeren. Lisette Van Hoecke beargumenteerde dat ‘de jeugd van tegenwoordig op zoek is naar kicks en alle respect kwijt is’. De bewering dat ouders niet meer naar hun kinderen omkijken kon op bijval van de senioren rekenen.
Vrederechter
Na een halfuurtje overleg riep van Gilse de twee groepen naar voren om het geschil te beslechten voor een vrederechter. Met een dosis humor en theater brachten beide partijen hun argumenten naar voren. Door de chaos was de verdediging niet zeker hoeveel jongens er nu eigenlijk aan het skaten waren in de supermarkt, wat volgens Hassan Chetioui geen reden is om alle jongeren over dezelfde kam te scheren. De bewakingscamera’s brachten echter uitsluitsel over de daders. Zij gingen akkoord met een ‘werkstraf’.
De gestolen fles bleek uiteindelijk een daad van mevrouw Pacher te zijn, die met haar klein pensioen tot wanhopige daden gedwongen werd. Ook hier hekelden de jongeren dat zij de zwarte piet doorgeschoven kregen.
De vrederechter besloot de zitting met een oproep aan de jongeren om elders te spelen en riep de senioren op zich te verontschuldigen voor de ongegronde aantijgingen.
Pacher was de jongens dankbaar voor hun deelname en vertelde geëmotioneerd dat zij de toekomst van ‘t stad zijn.
Gezamenlijk
Volgens van Gilse was de opzet om elkaar beter te begrijpen gelukt: “Na vandaag begrijpen beide generaties elkaars reactie hopelijk beter en zullen ze toekomstige conflicten onderling oplossen. Jongeren hebben liever niet dat hun ouders of de politie betrokken worden bij zo’n kleine geschillen”, voegt hij er nog aan toe.
Deelnemer Khalid Bali beaamt dit: “We verliezen het respect van onze ouders als de politie er steeds bij geroepen wordt. Als ze gewoon vragen om stiller te zijn dan doen we dat ook”, besluit hij.
© 2011 - StampMedia - Vincent Buyssens