In Rusland vindt momenteel het WK voetbal plaats. Over dat land bestaan nog heel wat clichés, terwijl onze kennis erover eerder beperkt is. Had je bijvoorbeeld ooit al gehoord van een anti-café, waar je betaalt per minuut? Onze Russische reporter legt uit.

Hm, een terrasje doen - dat is wel duidelijk. Maar anti-café… wat is dat? Belgen zijn nog niet echt vertrouwd met het nieuwe caféconcept waar alles behalve tijd gratis is. Je kunt er onder meer werken, slapen, musiceren en  evenementen bijwonen.  Klinkt tof, toch?

Waardvolle tijd

Anti-café is een trend van de moderne Russische cultuur. Vaak noemen men ze ook ruimtetijdcafés of  alternatieve, non-commerciële, sociale plekjes. Daar betaal je niet voor wat je bestelt, maar voor de tijd die je in een zeer huiselijke plek doorbrengt. Deze waardvolle tijd kost ongeveer 2 roebel (5 cent) per minuut. Elke gast wordt verwelkomd met een wekker en wordt een micro-huurder van de vrije ruimte.

"Er gelden vier regels: geen alcohol, niet roken, niet vloeken en doe je afwas"

Koffie, thee, frisdrank, gebak, wifi, spelletjes, een kleine bibliotheek, piano is alles wat je er vindt, met inbegrip van leuke mensen tot uw dienst. “Je mag je eigen eten meebrengen of pizza bestellen, maar er gelden vier regels: geen alcohol, niet roken, niet vloeken en doe je afwas. Met andere woorden: doe alles wat je wilt, zolang je de ruimte en de anderen respecteert,” merkt een lid van de anti-cafégemeenschap op.

Hij voegt ook toe dat de bijdrages van gasten tot het café en de gedeelde gezelligheid goud waard zijn en altijd aangemoedigd worden. “Als je een plant meebrengt krijg je een ticket om er een dag gratis door te brengen. Draag je bij tot het meubilair, dan verblijf je, afhankelijk van de maat,  een week of maand kosteloos. Doneer  je een boek of speel je bijvoorbeeld mooi piano, dan krijg je een uur gratis.”

Het begon op de boom

De stichter van het zogenaamde Ziferblatcafé is Ivan Meetin, een jonge ondernemer uit Moskou. (Ziferblat betekent ‘wijzerplaat’ in het Russisch, de cafébenaming is dus symbolisch.) “De ontstaansgeschiedenis van zo’n concept is heel mooi,” vertelt Ksusha, een medewerker van Ziferblatcafé in Sint-Petersburg. “Aanvankelijk huurde Meetin de ruimte zodat men zijn vrienden eens elders kan ontmoeten en een gezellige tijd meemaken. Iedereen mag blijven zo lang hij/zij wil en betaalt dan zoveel hij/zij wil. Het werd snel bemind. Daarna besloot Meetin het serieuzer aan te pakken en opende hij zijn eerste Ziferblatcafé in Moskou.”

Het Ziferblat werd zeer populair in grote Russische steden als Moskou en Sint-Petersburg, maar evenzeer in Minsk en Kiev

Het Ziferblat werd zeer populair in grote Russische steden als Moskou en Sint-Petersburg, maar evenzeer in Minsk en Kiev. Nu krijgen ook andere landen de smaak te pakken. Zodoende is het Ziferblatcafé ook in London en New York aangekomen.

Gezelligheid en actie

“Wat belangrijk is,” vervolgt Ksusha, “is dat deze ruimte niet alleen voor koffiekletsen dient, maar zich ook richt tot de ontwikkeling van elke gast. Zo hebben we muzikale en poëtische avonden, geschiedenislezingen en andere evenementen. Elke donderdag lezen wij hier bijvoorbeeld ‘Le petit prince’ en vrijdag houden we een Mafia-avond, wat ook zeer leuk is. Iedereen kan meedoen”.

Voor Inès Schulik, een uitwisselingsstudent van Frankrijk, is Ziferblat in Sint-Petersburg haar tweede thuis geworden: “Ik ben hier minstens twee of drie keer per week. Het is leuk om hier te zijn, want je bent altijd door anderen omringd. Soms werk ik hier, slaap ik hier of maak ik kennis met anderen - ik doe hier van alles. Het is gezellig en zo typisch Russisch - ik hou er erg van! Ik wou dat er zulke plekjes in Frankrijk waren”.

Muzikant Tolik Garkin heeft in Ziferblat zijn kenniskringvan andere talentvolle artiesten vergroot. “Hier altijd wat actie,” zegt hij vol enthousiasme, muzikanten zijn er vrij, kunnen er zomaar samenvoegen in verschillende jamgroepen en zo gebeurt iets ongelooflijks. Deze plaats is uitgegroeid tot een club. Ik wilde een deeltje van deze plek worden. Ik begon eigen evenementen te organiseren en maakte kennis met andere muzikanten. Deze plaats is vol interessante mensen. Iedereen is open en niemand kijkt je  wantrouwend aan. Hier verdwijnen leeftijdsgrenzen en formaliteiten.”

In België wordt een café meestal beschouwd als een plaats voor lekker eten, drinken en praten. Wil je ook van het Russische anti-café proeven? Het is er heerlijk vertoeven, al kun je er niet eten. Wel mag je leuke ingrediënten verwachten zoals gezelligheid, creativiteit, muziek, poëzie, een koffie en… een wekker!

Ziferblat café: http://ziferblat.net/en/

vorige volgende