Een gloednieuwe ruilmarkt voor gamers het ziet dit jaar het levenslicht. Drie PXL-studenten ontwikkelden Freezle, een app waarmee mensen hun oude videospelletjes kunnen ruilen tegen een virtuele valuta: freezles. Deze freezles kan je enkel gebruiken op de app zelf. Het gloednieuwe concept heeft als doel het elektronisch afval dat gecreëerd wordt door videospelletjes, te doen verdwijnen. Het maakt hiervoor gebruik van de economie van het delen of sharen.

Ook geen idee wat je met je oude videospelletjes voor console of computer moet doen? PXL-studenten Magomet Tsanajev en Thomas Steegen ergerden zich er mateloos aan. “Ik kocht vroeger altijd goedkoop spelletjes op het internet, maar ze waren na korte tijd al uitgespeeld”, zegt Tsanajev. “Wat doe je dan met die aankopen? Ze liggen gewoon stof te vergaren in je kast.” Deze frustraties vormden de basis voor Freezle, een app die de twee uitwerkten met een bevriend appontwikkelaar. In januari volgend jaar is het resultaat beschikbaar voor het grote publiek.

Eigen valuta

“Met Freezle willen we gamers de kans geven om hun spelletjes onderling met elkaar te wisselen”, verklaart Steegen. “En ze moeten daarvoor niet eens in hun portefeuille graaien en opnieuw geld opdoen.”

De app werkt namelijk met een eigen valuta: ‘Freezles’. Gebruikers kunnen Freezles verdienen door zelf spelletjes aan te bieden aan andere geïnteresseerden op de app. “Zo zetten we mensen eerder aan tot ruilen dan kopen, een concept dat we hoog in het vaandel dragen”, aldus Steegen. Om Freezle commercieel interessant te houden kunnen de gebruikers door tal van acties ook op andere manieren aan Freezles komen.

Gebaseerd op vertrouwen

Net als vele andere aanbieders van tweedehands spullen kan Freezle niet garanderen dat de producten die anderen aanbieden perfect in orde zijn. Hiervoor is er vertrouwen nodig in de aanbieder. “Het is een problematiek waarvan we op de hoogte zijn”, zegt Tsanajev. “We doen er alles aan om dat te vermijden.”

Freezle is een open app waar de gebruikers anderen kunnen beoordelen en reacties kunnen achterlaten. Dat is een belangrijke vorm van communicatie die meer informatie geeft over de betrouwbaarheid van het product en de aanbieder. Bovendien spreken de gebruikers onderling met elkaar af om de producten te wisselen. Het product kan dus ook voor de ruiltransactie nog even nagekeken worden.

“Wij willen natuurlijk ook niet dat mensen opgelicht worden”, verklaart Steegen. ‘We houden het betalingsverkeer nauwlettend in de gaten zodat mensen zich geen zorgen hoeven te maken.” De eerste lading videospelletjes zal aangeboden worden door de makers van de app zelf. Tsanajev: “Enkel op deze manier kunnen we het vertrouwen krijgen van de eerste gebruikers.”

Uitgewerkt concept

De app kon al rekenen op externe steun en interesse en is dus niet zomaar een interessant hersenspinsel van de ontwikkelaars. “Crowdfunding was nooit echt nodig”, verduidelijkt Tsanajev. “We kregen vrij snel de steun van Mobile Vikings, een onderneming die graag de kans geeft aan beginnende apps door ze uit te testen in hun Vikinglab.”

Het duo was bovendien halve finalist voor de Limburgse Jonge Ondernemer van het jaar, een prestigieus initiatief waarin jonge ondernemers hun idee mogen voorstellen.

Toch zitten Tsanajev en Steegen niet stil na hun prille succes. Ze zijn volop bezig met ideeën die de innovatie rond Freezle extra in de verf gaan zetten. “Momenteel staat het concept nog in zijn kinderschoenen, de release ervan is pas op 1 januari”, aldus Steegen. De focus van Freezle ligt momenteel nog altijd op de wereld van de videospelletjes. Zo zal de app al eerder toegankelijk zijn voor betatesters en zijn er prijzen te winnen via de sociale media. “Afhankelijk van het succes van de app, kunnen we nadien verschillende wegen inslaan en andere markten verkennen. We denken daarbij nu al aan boeken, kledij, enzovoort.”

© 2016 – StampMedia - Jelle Geuns



Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 13/01/2016
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 13/01/2016
Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey.be op 13/01/2016