Vzw
Fou de Coudre is er neergestreken met zijn mobiele boerderij en biedt iedereen een heerlijke picknick aan. Voor de prijs van 10 euro mag je à volonté komen genieten van hun buffet, dat met heel veel zorg is samengesteld: maak kennis met stadslandbouw, korte keten en veel enthousiasme.

Vertrouwensband

Deze mobiele picknick verschijnt op 25 verschillende plaatsen in Gent. Het belangrijkste criterium blijft steeds de afstand met de boer, die de organisatie zo kort mogelijk wil houden: "95 % van wat je hier vindt, komt uit Oost-Vlaanderen", zegt Wiebe Moerman. "We hebben intensief gezocht naar boeren in en rond Gent die met ons wilden samenwerken." Een tweede maatstaf is de transparantie van het productieproces. "Wij willen weten waar ons eten vandaan komt en wat er allemaal mee gebeurd is. We bouwen een vertrouwensband op met de boeren, dit zegt ons meer dan een label." Deze manier van werken heeft ook een voordeel voor de boer. Doordat de tussenhandelaars wegvallen, gaat al het geld rechtstreeks naar de producent.

Daarnaast spelen nog andere factoren een rol bij de keuze van een producent. Produceert de boer op een grote oppervlakte? De medewerkers zijn ervan overtuigd dat kleinere percelen te verkiezen zijn. Ook heeft een biologisch bedrijf een serieus voetje voor.

Kaas is gebakken boter

De organisatie benadrukt de gedachte achter het picknickbuffet. De medewerkers van Boer 'n Brood willen eten serveren met een verhaal en mensen hiervan ook bewustmaken. Bij aanvang van de picknick wordt meteen alles - letterlijk - in kaart gebracht. Er wordt verduidelijkt vanwaar de ingrediënten van de gerechten nu precies komen. De gasten krijgen ook een visuele wegwijzer; kleine boekjes op tafel en foto's tonen welke boer welk product geproduceerd heeft.

"Kinderen zijn zich niet meer bewust waar hun eten precies vandaan komt, ze denken dat kaas gebakken boter is of vergeten dat melk van de koe komt. Er is geen link meer tussen de boer en het bord. Deze link willen wij herstellen."

Korteketenlandbouw

"Wij vinden het spijtig dat het beroep de laatste decennia steeds minder vaak van vader op zoon overgaat. Boeren vandaag voelen nog steeds de passie voor hun beroep, maar laten hun kinderen liever studeren. Dit komt vooral door de onzekere economische tijden. Stadslandbouw is in mijn ogen niet haalbaar: er is te weinig oppervlakte en de vraag is te groot. Maar korteketenlandbouw is voor de boer zeker economisch rendabel binnen het huidige kapitalistische systeem, dit is een van de weinige rendabele manieren van werken."

© 2012 - StampMedia - Karolien Byttebier en Valerie Schreurs