ANTWERPEN - Na de voorstelling van Ringland in De Roma lijkt een snelle oplossing voor het mobiliteitsprobleem nabij. Ringland biedt een oplossing die een grote metropool als Antwerpen leefbaar houdt en die er tegelijkertijd voor zorgt dat het verkeer dat niet in Antwerpen zelf moet zijn op een efficiënte, snelle manier wordt gereguleerd. En dat allemaal vlak voor de verkiezingen.
Het Ringlandplan heeft intussen veel bijval gevonden bij verschillende deskundigen, politieke partijen, bekende en onbekende Antwerpenaren. Dat laatste bleek vooral toen in De Roma het publiek uitzinnig reageerde op de plannen. Er waren politieke kopstukken aanwezig van sp.a, Groen, PVDA+ en Open VLD. Een filmpje dat nog maar pas online staat, gefilmd op plekken waar de Ring overkapt kan worden, gaat nu al viraal:
Decennialang gesteggel over de Oosterweelverbinding en het BAM-tracé is er niet meer bij. Politicoloog Dave Sinardet berichtte hier op twitter scherp over: “Meer maatschappelijk draagvlak in één maand tijd dan het BAM-tracé in 10 jaar.”
Realistisch?
De vraag of het plan ook realistisch is, werd ietwat weggewuifd. Paul Beloy, een bij veel Antwerpenaren bekende oud-voetballer die inmiddels ook politiek bevlogen is en als onafhankelijke prijkt op de sp.a-Kamerlijst, is ook voorstander van Ringland. Op de vraag of het plan ook daadwerkelijk uitvoerbaar is, antwoordt hij: “In het leven moet men keuzes maken en de gezondheid van de mensen moet op de eerste plaats staan.”
Enerzijds is dat misschien terecht. De Oosterweelverbinding heeft ons al decennialange discussies en miljarden euro's gekost. Als Ringland een alternatief biedt dat binnen een paar maanden populairder is dan elk vorig plan, waarom zou de kostenpost dan nog het enige probleem zijn?
Anderzijds gaat het hier om een cirkelredenering. Het plan wordt realistisch genoemd als iedereen voor het plan is. Dat betekent dat politiek steeds duidelijker een kwestie is van goede marketing. De politieke nuance verdwijnt niet, maar wordt subjectief in plaats van objectief.
Vlak voor verkiezingen
Ringland lijkt naast een sterk emotioneel verhaal een goed uitgewerkte oplossing te bieden, maar het verleden leert dat we vooral ook zelf blijven nadenken. Een enkeling zei na afloop “dat we ons niet mogen laten beïnvloeden door een utopisch beeld dat ons vlak voor de verkiezingen wordt voorgeschoteld.” Benieuwd wat de toekomst brengt.
© 2014 – StampMedia – tekst: Tim Thomaes, foto’s: Samir Taif
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 06/05/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 06/05/2014