Thijs Launspach (28) is psycholoog en deed voor zijn boek ‘Quarterlife’ onderzoek naar die ‘levensfase’.
“Ik denk dat het belangrijk is de quarterlife niet per se als een probleem te presenteren. Niet iedere twintiger krijgt te maken met een crisis en we moeten het niet groter maken dan het is. Het af en toe even niet weten en onzeker zijn over de toekomst hoort bij het leven. Ik spreek daarom bewust over quarterlife zonder het woordje crisis. Het liefs zou ik willen dat we de quarterlife gewoon als een nieuwe levensfase gaan zien.”
“Je hoort weleens het verwijt dat twintigers van nu weigeren volwassen te worden. Het klopt dat wat we normaal associëren met volwassenheid - zoals het huwelijk, kinderen krijgen en een huis kopen – steeds meer vooruitschuiven. Dat past bij de tijd waarin we nu leven, waarin jezelf ontwikkelen langer duurt en waarin we uiteindelijk ook een langer werkend bestaan hebben. Daarom zeg ik: laten we deze levensfase omarmen als een fase waarin het normaal is dat je nog enigszins zoekend bent.”
“Terwijl aan de ene kant een wereld vol kansen aan onze voeten ligt, krijgen we aan de andere kant te maken met een vijandige arbeidsmarkt. Daarin zijn de kansen om echt te slagen in het leven misschien kleiner dan dat ze voor de generaties voor ons waren. Er ligt een sterke nadruk op welke keuze je maakt. Die keuze moet goed zijn, want de kans op falen is groot. De meeste twintigers zijn bovendien opgevoed met het idee dat geluk maakbaar is. Als je faalt, wordt dat dus gezien als je eigen schuld. Dat is de keerzijde van de medaille. In theorie is alles mogelijk, maar in de praktijk blijkt de juiste keuze maken een heel lastige opgave.”
© 2016 – StampMedia – Corianne Bartels
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 21/12/2016