Masterstudenten Journalistiek van de KU Leuven (campus Antwerpen) werkten op de redactie van  StampMedia aan PIDMAG 11. Het thema van de elfde editie van het magazine, dat net als de volledige inhoud en lay-out door jongeren is gemaakt, is ‘Sociale media’.

De komende dagen verschijnen alle artikels die in het magazine verschenen online op onze site. Journaliste Mieke Geysmans leidde alles in goede banen, en schreef onderstaand voorwoord.

We gaan er prat op te weten waar we waren toen 9/11 plaatsvond, toen dat ene telefoontje kwam over onze nieuwe job, toen we voor het eerst gekust werden. Maar weet je nog wanneer jouw digitale leven begon? Wanneer je voor het eerst besloot om niet zomaar iets te googelen, maar je zelf een digitale afdruk achterliet op een forum, sociaal medium of chatroom? Nochtans heeft dat een even grote impact op je leven. Je vol- gende chef kan al kennis maken met de persoon achter dat aantrekkelijke cv, nog voor je een stap in zijn kantoor hebt gezet. Een nieuwe liefde kent je verleden nog voor de eerste koffie is ingeschonken.

Dat zoiets niet zonder gevolgen kan blijven, wordt in dit magazine soms pijnlijk duidelijk. Agenten die zich voor Disneyfiguren uitgeven om je te schaduwen, en daar volgens de wetgeving helemaal niets mis mee doen. Een seksuologe die steeds meer ruziënde koppels moet ontvangen, niet omdat manlief vreemd is gegaan, wel omdat hij de foto’s van een vreem- de vrouw heeft geliket. Scholen die aan de alarmbel trekken en cursussen organiseren om jonge meisjes en jongens duidelijk te maken dat het o zo populaire Facebook een gevaarlijk beest kan zijn.

Mooie kanten

Toch zijn er ook mooie kanten aan die nieuwe technologie. Kijk maar naar Beyhan, een vrouw die tien jaar lang onbekend in de kebabzaak van haar man meehielp, tot ze op 35-jarige leeftijd besloot enkele foto’s van haar lekkernijen online te zetten en plots populairder werd dan Jeroen Meus.

En zelfs al raak je even de pedalen kwijt, verlies je jezelf helemaal in het sociale mediagebeuren, het kan je ook sterker maken. Je helpen om een nieuwe wending aan je leven te geven. Bewuster en met herwonnen moed een nieuwe weg in te slaan, zo leert het verhaal van Christine Wittoeck in deze Pidmag ons. En dat geeft hoop. Hoop dat de technologie ons nooit helemaal zal opslorpen, en we altijd eerst en vooral een sociaal wezen zullen blijven.

© 2015 – StampMedia – Mieke Geysmans


Dit artikel verscheen eerst in PIDMAG, het magazine van StampMedia – Jaargang 4 Nr.11 p. 2
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd op 14/07/2015