(Extrasport) Exact 17 dagen na het doven van de olympische vlam werd deze reeds weer aangestoken voor de paralympische spelen. In het paralympisch programma zijn er de gekende sporten als paardrijden, boogschieten en zwemmen. Maar wie ooit gehoord heeft van boccia moet van goede huizen komen. Hieronder vindt u een overzicht van al de sporten die niet voorkomen in het olympisch programma, maar waar de paralympiër zijn kans krijgt om te schitteren.
Nog niet zolang in het paralympisch programma opgenomen is voetbal. Hoewel voetbal ook in de Olympische Spelen voorkomt, zijn de regels en het speelterrein compleet verschillend. Tijdens de Paralympische Spelen zijn er twee varianten in het voetbal. Een eerste variant is het 5-a-side Football waarin twee ploegen van elk vijf spelers (vier veldspelers en één doelman) elkaar bekampen op een veld vergelijkbaar met een minivoetbalterrein. De tweede variant wordt met zeven spelers gespeeld. Hoewel de sport voor mensen met een visuele beperking is, moet elke veldspeler een afgeplakte skibril dragen om de gelijkheid te verzekeren. Enkel de doelman mag zonder skibril spelen. Achter de goal staat een begeleider die instructies geeft. Het speelveld is omringd met verende platen waardoor er niet gewerkt wordt met inworpen. Ook de buitenspelregel wordt genegeerd waardoor blindenvoetbal een fysiek zware sport. Er is telkens heel wat actie. De wedstrijd wordt gespeeld over twee helften van elk 25 minuten. De ploegen bekampen elkaar in de Riverbank Arena, waar het hockeytoernooi plaatsvond. In Peking won Brazilië het goud, voor China en Argentinië. Het gaat hier enkel om de mannen, want een vrouwentoernooi is er niet.
Een sport die u niet op de Olympische Spelen ziet verschijnen, is boccia. Boccia is een werpsport vergelijkbaar met petanque, waarin spierkracht gecombineerd met concentratie getest wordt. Boccia wordt beoefend door rolstoelatleten met een hersenverlamming of met zware motorische beperkingen. De atleten komen uit in verschillende categorieën naargelang hun beperking. Er zijn vier categorieën: BC 1 (atleten met lichte hulp), BC 2 (atleten zonder hulp), BC 3 (atleten gebruiken een ramp om bal te werpen) en BC4 (atleten die gebruik maken van een slinger). De competitie bestaat uit drie evenementen: het enkel-, het paren- en het landentornooi. Dezelfde regels als bij petanque worden gehanteerd waarbij elke speler zo dicht mogelijk bij de neutrale bal, ook wel the jack genoemd, moeten gooien. Het individu of de ploeg die op het einde het meeste punten heeft, wint de wedstrijd. Alle wedstrijden vinden plaats in het Excel. Hier vonden een maand geleden onder andere het judo, boksen, tafeltennis en het schermen plaats. Boccia behoort als sinds 1985 tot het paralympisch programma en zal zeven gouden medailles leveren.
Later in de Paralympische Spelen komen de rolstoelrugbyers aan bod. Zij starten hun competitie vier dagen voor het einde in de Basketball Arena. Deze ruwe sport kan gespeeld worden door elke persoon met een fysieke of mentale handicap. Elke persoon krijgt een score mee gekoppeld aan hun handicap. Deze liggen tussen 0,5 en 3,5. Op het speelveld mag het totaal van de vier spelers per team niet hoger liggen dan acht punten. Het speelveld zelf is even groot als een basketbalterrein en telt twee doelvlakken van 8 meter breedte en 1,75 meter lengte. De bedoeling van rolstoelrugby is om binnen 40 seconden de bal binnen de tegenstander zijn doelvlak te krijgen. De spelers moeten niet zoals in rugby achteruit passen, maar mogen willekeurig de bals doorgeven. Lichamelijk contact is niet toegelaten, enkel contact via de rolstoel. Hierdoor ontaardt de sport al snel in een intensief potje botsautorijden. De wedstrijd wordt gespeeld in vier periodes van elk acht minuten. Grote winnaar in Peking was de VS die in de finale Australië versloeg. Canada nam beslag op het brons. Deze competitie is gemend. Mannen en vrouwen spelen in één team.
Een laatste vreemde sport tot slot is goalbal, een balsport voor mensen met een visuele handicap. Later komt deze sport uitvoeriger aan bod, waardoor we er nu niet dieper op ingaan.
© 2012 – Extrasport – Andy Deprez