© Facebook/MONA Film Festival

Van vrijdag 9 maart tot zondag 11 maart vindt het MONA Film Festival plaats in het Cultureel Centrum in Berchem. Het festival wordt georganiseerd door Al.Arte vzw. Dit jaar ligt de artistieke coördinatie in de handen van filmsociologe Btisam Akarkach. Het festival draait recente films uit het Midden-Oosten en Noord- Afrika.

Het filmfestival poogt zo niet alleen de mensen kennis te laten maken met recente films uit deze gebieden, maar wil ook het artistiek talent bekend maken. MONA richt zich niet specifiek op één doelgroep: “We willen iedereen bereiken, ongeacht de leeftijd. Daarom staan er ook kinderfilms op het programma”, vertelt Malikka Bouaissa, algemeen coördinator van het filmfestival.

De twee editie

Dit jaar vindt de tweede editie van het MONA Film Festival plaats. De vorige editie was alvast een succes. “Er waren veel mensen komen opdagen en we kregen veel positieve reacties”, aldus Bouaissa. De nadruk van dit jaar ligt op de diversiteit binnen de regio. “We kijken vaak met een Westerse mannelijke bril naar films en vaak denken wij aan de bevolking van de MENA-regio als een homogene groep Arabieren, met de daarbij horende vooroordelen”, gaat Akarkach verder. “Ik wil dat idee ontkrachten. Je hebt inderdaad een traditionele Arabische cultuur, maar je hebt ook de moderne Arabische cultuur, een Koerdische cultuur, een Syrische en een Amazigh cultuur.”

Films, workshops en brunchen

Het aanbod van MONA bestaat uit een aantal diverse films. Er zijn vijf langspeelfilms, waartussen ook een aantal premières, zoals Sheikh Jackson uit Egypte. Er zullen ook twee documentaires over Gaza en Syrië en een tiental kortfilms vertoond worden. Bovendien worden er ook animatiefilms gespeeld. Naast films en documentaires zullen er ook workshops zijn, voor zowel kinderen en jongeren als voor volwassenen. Op zondag zal er ook gezorgd worden voor een Marokkaanse brunch bij de vertoning van Mahbas, een romantische komedie.

Special guests

Het filmfestival krijgt daarnaast ook bezoek van onder andere Mohamed Bouzaggou, regisseur van Iperita. Na de vertoning van de film zal er een Q&A met hem plaatsvinden. Ook Atea Al Daradji, regisseur van Path of Maryam, zal aanwezig. Wie graag een debat met regisseur Ekrem Heydou bijwoont, komt best naar de vertoning van My Paradise.

MONA achter de schermen

Een filmfestival is niet zomaar geregeld. Akarkach, artistiek coördinator, doet de selectie van de films. “Je gaat naar de markt en je zoekt nieuwe films. Met de makers van de film Sheikh Jackson heb ik bijvoorbeeld een deal gesloten dat zij de film niet doorverkopen in de Benelux. Zo hebben we eigenlijk de première van de film”, vertelt Akarkach.

Heel het programma met prijzenlijst is te bezichtigen op de site van het MONA Film Festival.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 08/03/2018

Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 08/03/2018

vorige volgende