Er zijn steeds meer gepensioneerden en te weinig werkende mensen in België. Om te besparen wil de regering de pensioenleeftijd verhogen, maar wat houdt dat juist in voor de jongeren? Zitten we in de penarie? Moeten wij ons zorgen maken?
‘Brugpensioen’, ‘zware beroepenlijst’, ‘vergrijzing’, enzovoort. Als het over de pensioensituatie gaat, horen tieners het vaak in Keulen donderen. Toch is het niet onbelangrijk; over tien jaar betalen zij namelijk de belastingen voor de bijna drie miljoen gepensioneerden in België. Als er nu al te weinig werkende mensen zijn – ongeveer 40% van de bevolking – om al die pensioenen te kunnen betalen, wat moeten we dan over tien jaar doen?
Van ‘babyboom’ naar ‘bommaboom’
Maar waarom zijn er dan zoveel gepensioneerden? Korte geschiedenisles: Na de oorlog zijn er uit vreugde veel kindjes gemaakt. Die kindjes, ook wel de ‘babyboom’ generatie genoemd, gaan over tien jaar met pensioen. Veel nieuwe gepensioneerden plus een hogere levensverwachting zorgt voor ‘vergrijzing’. Bovendien mogen we officieel pas op 65-jarige leeftijd met pensioen. In België stoppen mensen echter vaak vroeger met werken, zo rond hun 61ste. Ze vallen dan terug op een brugpensioen (een soort vervroegd pensioen) of op een werkloosheids- of invaliditeitsuitkering.
Gelukkig heeft de regering een aantal oplossingen. Ten eerste wordt de pensioenleeftijd opgekrikt van 65 naar 67 jaar. Sommige beroepen zijn echter te zwaar om zo lang vol te houden. Voor dit soort beroepen – vooral fysiek of mentaal zware arbeid en risicoberoepen – wordt een zware beroepenlijst opgesteld. Een andere optie is lagere pensioenen uitdelen, maar willen we onze oma’s en opa’s echt een deftig pensioen ontzeggen?
Na regen komt zonneschijn
Zijn de gevolgen voor de jongeren dan zo erg? Wel, we zullen wellicht niet voor altijd langer moeten blijven werken en veel belastingen betalen. De vergrijzing zal nog toenemen tot 2040. Tegen 2055, wanneer de babyboomers er niet meer zullen zijn, zal de balans zich weer herstellen en zullen er meer werkende mensen zijn, aldus het Planbureau. Dan zal de meerderheid van de bevolking weer aan het werk zijn, als we tenminste niet opnieuw veel kindjes maken.
In een ideale wereld heeft iedereen een leuk beroep dat je tot je 65ste kan volhouden. Er zijn echter veel niet-werkenden die tussen de 18 -en de 64 jaar zijn. Er zijn bijvoorbeeld 84.000 bruggepensioneerden in België, maar ook veel studenten werken niet, net als huisvrouwen en huismannen.