Inwoners van Libanon verkeren al jarenlang in crisissituaties en worden nu opnieuw geconfronteerd met oorlog. De aanvallen van het Israëlische leger op Hezbollah-leiders treffen niet alleen de radicale groep, maar de gehele bevolking. De Libanese Aya Jaffal (25) richtte enkele jaren geleden de Sabah Foundation op en verzamelt goederen die ze opstuurt naar de hoofdstad Beiroet. “Libanon is een piepklein land dat veel te weinig aandacht krijgt.”
Meer dan een half miljoen Libanezen zijn op de vlucht op zoek naar veiligheid, toch is er nauwelijks overheidssteun. Er is geen luchtalarm en er zijn geen schuilkelders beschikbaar. Vluchtelingen zoeken onderdak bij familie, kennissen of in geïmproviseerde opvangplekken zoals scholen.
Enkele jaren geleden richtte de recent afgestudeerde studente rechten, Aya Jaffal de Sabah Foundation op. “Het begon als een initiatief tijdens de coronapandemie om voedseltekorten te verlichten. Ondertussen is de foundation uitgegroeid tot een internationale hulporganisatie. De Sabah Foundation levert nu niet alleen voedselpakketten, maar ook kleding, matrassen, medicijnen en hygiëneproducten aan verschillende landen waaronder Irak, Syrië, Oeganda, Gambia en nu ook Libanon”, vertelt Jaffal.
“De betekenis van het Arabische woord Sabah is ‘ochtend’”, legt Jaffel uit. “De zon komt hoe dan ook op en gaat weer onder. Wat we met het licht doen zolang het er is, is aan ons. Als organisatie willen we dat stukje hoop zijn voor mensen, want zelfs de donkerste nacht zal eindigen en de zon zal opkomen.”
Jaffals stichting werkt nauw samen met lokale NGO’s en vertrouwt daarnaast op familie en vrienden in Libanon die de distributie coördineren en de projecten in goede banen leiden. De eerste containers worden binnen twee weken verzonden vanuit Antwerpen dankzij Crown Logistics en zouden binnen een maand in Beiroet aankomen. “Ik onderzoek momenteel of sommige goederen sneller vervoerd kunnen worden via de luchtvaartmaatschappij Middle East Airlines", legt ze uit.
“Libanon is ons vaderland. We zijn opgegroeid met de cultuur en bezoeken onze familie nog regelmatig. Het is voor ons vanzelfsprekend dat we de Libanese bevolking helpen waar we kunnen” – Yasmin Malak
Solidariteit
De zussen Malak – Jihane (22), Yasmin (31) en Gaëlle (39) – zijn half Belgisch, half Libanees en botsten via Instagram op de Sabah Foundation. “Libanon is ons vaderland. We zijn opgegroeid met de cultuur en bezoeken onze familie nog regelmatig. Het is voor ons vanzelfsprekend dat we de Libanese bevolking helpen waar we kunnen en dus ook doneren via het fonds”, vertellen ze.
De twee oudste zussen hebben zich als moeders vooral gericht op hulpgoederen voor kinderen. “Het fonds verzamelt voornamelijk nieuwe of bijna nieuwe spullen. Door de oorlog verloopt de communicatie met het land moeilijk. Elektriciteit en internet is beperkt. Bovendien is de douane die de hulpgoederen controleert streng. Toch vertrouwen we erop dat de spullen hun weg vinden naar de mensen die het nodig hebben”, aldus de zussen.
Oproep tot actie
Jaffal en de zussen Malak roepen op om te blijven helpen en de situatie niet te negeren. Hoewel de situatie in Libanon in het verleden vaak onderbelicht bleef, hopen ze dat de media meer aandacht vestigt op het leed van de bevolking. “Libanon is een piepklein land dat veel te weinig aandacht krijgt, we willen zoveel mogelijk mensen wakker schudden. Of je nu goederen doneert via Sabah Foundation of geld doneert aan andere erkende organisaties zoals het Rode Kruis, elke bijdrage kan een verschil maken”, benadrukt Gaëlle Malak. “Blijf praten over de situatie en deel informatie op sociale media. Bid of manifesteer voor de veiligheid van de mensen in oorlog”, moedigt Jaffal tot slot aan.
Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 12/10/2024.