De 49ste editie van de 24 urenloop eindigde woensdagvanavond om 20 uur met een overwinning van studentenclub Apolloon, de kring van onder meer de LO-studenten en kinesisten. Tijdens de 24 urenloop lopen studenten uit verschillende faculteiten in 24 uur zoveel mogelijk rondjes waarbij ze elkaar aflossen. Het grootste sportieve studentenevenement in Leuven ging dit jaar weer fysiek door op de looppiste van het Sportkot, het Universitair Sportcentrum in Heverlee.
Anders dan andere jaren, geldde er dit jaar een maximumcapaciteit van 4.450 personen. “De uitdaging is dat we constant moeten tellen hoeveel personen per uur binnen en buiten het terrein mogen’, aldus Christophe Daniëls van de organisatiekoepel LOKO. Om die telling makkelijker te organiseren, was er dit jaar een hoofdinkom voor de lopers en een aparte voor de crew.
Apolloon VS VTK
Dit jaar won Apolloon met amper twee rondjes verschil. Met een afstand van 13.000 km behaalde Apolloon vorig jaar ook al de eerste plaats op de virtuele battle of the Strava’s, gevolgd door de burgerlijk ingenieurs van VTK. Zo behalen de studenten van de faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen al voor het vierde jaar op rij de eerste plaats, met telkens de Vlaams Technische Kring op de hielen.
"We moesten zelfs lopers weigeren omdat we met zoveel zijn"
Er waren alvast genoeg deelnemers om voor VTK te lopen. “We moesten zelfs lopers weigeren omdat we met zo veel waren; dit jaar meer dan 300”, aldus praeses Bram Devriese. Op 1 augustus begon de vereniging te trainen volgens een intens loopschema, maar daarnaast organiseert VTK ook een supporterstraining. “Via liedjes die we de eerste- en tweedejaars leren, kunnen onze leden nog beter supporteren. Zo maken we sfeer en kunnen we Apolloon een beetje wegdrijven in het geluid” (lacht)
Deelnemers die willen meelopen voor VTK moeten de tijdslimiet van 1’25” per rondje halen. “Door de adrenaline en het enthousiasme halen de meesten tijdens de wedstrijd zelfs een tijd van 1’20” “, zegt Bram. Of VTK het dit jaar had kunnen halen tegen Apolloon? Volgens de praeses maakten ze van tevoren een goede kans, ook omdat hij nu zelf meeliep. “Als de leden zien dat de praeses zich inzet, motiveert hen dat ook om extra hun best te doen.”
Ekonomika VS LBK
Ook tussen Ekonomika en de bio-ingenieurs van de Landbouwkring (LBK) was het net als ieder jaar spannend. Uiteindelijk trok Ekonomika met 1029 rondjes aan het langste eind tegenover 1023 voor LBK. LBK probeerde van tevoren veel schachten te bereiken, maar ook tweedejaars die vorig jaar geen 24 urenloop hadden. “Zo gingen we naar aula’s en verspreidden een leuk promofilmpje zodat ze mee waren met de hype”, aldus praeses Magdalena Bellen van LBK. Ook om deel te nemen voor LBK, moest je binnen een bepaalde tijd kunnen lopen. “Bij ons moet je minder dan 1’30” lopen en voor de reserves is dat 1’35”. Ik hoopte dat we Ekonomika konden verslaan. Het zou de eerste keer geweest zijn dat we drie keer op rij winnen en het was fijn geweest om die winning streak aan te houden’
"Het was fijn geweest zijn om de winning streak tegen Ekonomika aan te houden"
“De loper die de meeste rondjes haalt, wordt beloond met een barpretpakket. ‘Daarmee krijg je gratis biertjes en soep. Iedereen die loopt krijgt ook een tombolalotje, maar uiteindelijk draait het gewoon om de sfeer”, voegt Magdalena nog toe.
"We waren helemaal klaar om die derde plaats terug te pakken"
De studenten van Ekonomika begonnen zich in september voor te bereiden met loopsessies in en rond Leuven. “We doen ook intervaltrainingen en laten studenten zichzelf testen op het circuit om te zien wat hun tijd is. Die zit meestal onder 1’30” “, legt praeses van Ekonomika Ignas Verheyen uit. Daarnaast maakte de vereniging ook reclame om zoveel mogelijk lopers en supporters te verzamelen. Ook bij Ekonomika worden lopers beloond met prijzen als een T-shirt en tombola’s. “We waren helemaal klaar om die derde plaats terug te pakken”, knipoogt Ignas.
Sfeer
Naast supporteren en lopers motiveren, kunnen studenten hier ook eten, drinken en een DJ-contest bijwonen. Anouk Meynants en Linee Adriaensen komen vooral genieten van de sfeer. “Iedereen is enthousiast en het eten is lekker. Buggles met geitenkaas voor twee euro: beter kan het niet worden”, lachen ze.