Op 23 en 24 februari kunnen kinderen onder professionele begeleiding van goudsmid Wim Meeussen eigen juwelen in zilver ontwerpen in het Antwerpse Diamantmuseum. “Mijn droom is om in de toekomst met minder begoede kinderen te werken en de opbrengst te schenken aan een goed doel”, vertelt Meeussen enthousiast.
Beluister een gesprek met goudsmid Wim Meeussen en een jonge juweelontwerpster.
Zilverpin
Tijdens de krokusvakantie storten kinderen van tien tot twaalf jaar zich op het ontwerpen van zilveren juwelen. “We willen hun fantasie en creativiteit educatief bevorderen”, vertelt Meeussen, “want de ideeën die we als kind hebben, kunnen we als volwassene niet meer evenaren.” In de workshops leren de kinderen stapsgewijs hoe van een tweedimensionele tekening een driedimensioneel voorwerp te maken. “Eerst maken ze een tekening van bv. een popje, bloem of auto. Nadien maken we van deze tekening een ontwerp in was. Van dit wassen ontwerp wordt uiteindelijk een zilveren juweeltje in de vorm van een sierspeld gemaakt. Na twee weken kan het kind zijn of haar juweeltje afhalen in het Diamantmuseum.”
Toekomstplannen
De kinderen werken enorm enthousiast en gedreven aan hun creaties. Door het overweldigende succes van de tweedaagse workshops koestert goudsmid Meeussen toekomstplannen. “Mijn droom is om met minder begoede kinderen, zoals kinderen van het Koningin Paola Kinderziekenhuis, te werken. We zouden de zilverpins dan op het einde verkopen om de opbrengst aan een goed doel, zoals het kinderziekenhuis, te schenken”, vertelt Meeussen enthousiast. “Maar dat zijn nog slechts vage plannen.”
Stoffige tekeningen
“Tekeningen die kinderen maken, belanden grotendeels op zolder. Maar als de tekening is omgezet in een mooi juweel, kan het als souvenir bewaard worden. Zo heeft de tekening een meerwaarde en is het niet een stukje papier dat stoffig op de zolder ligt”, zegt Meeussen. “De workshop kan ook een grote ontdekking zijn voor de kinderen. Het kan een klein vonkje veroorzaken dat hen inspireert om in de toekomst een stap in de juwerlierswereld te zetten. Maar dat is natuurlijk niet ons hoofddoel. Het is vooral een enorm leuke bezigheid. De gelaatsuitdrukkingen van de kinderen die hun zilverpin na twee weken komen afhalen is onbeschrijfelijk.”
© 2009 – StampMedia – Haik Guevorkian
Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen - online op 24/02/2009