Junior Journalist is de grootste schrijfwedstrijd voor scholieren uit Vlaanderen en Brussel en wordt jaarlijks georganiseerd door het Davidsfonds. Tijdens het schooljaar 2023-2024 was het thema: ‘Oost, west, thuis best?!’ Heike Hoornaert werd laureaat in reeks 3 (tweede graad secundair onderwijs).
Tijs Van Reeth (54) en Sigrid Descheemaeker (50) uit Heestert verhuisden twaalf jaar geleden naar Noorwegen. Samen met hun kinderen Eden (22), Runa (20) en Thor (13) kochten ze een huis in Ulefoss, een dorpje in de Noorse gemeente Nome. Dit was voor hen het begin van een nieuwe start. “Soms is het goedkoper om een vliegtuig te nemen naar België en daar tickets te kopen voor een bekende artiest, dan tickets te kopen voor diezelfde artiest die een week later in Noorwegen optreedt.”
Waarom besloten jullie te verhuizen naar Noorwegen?
“We waren op zoek naar meer levenskwaliteit. We wilden meer tijd voor onszelf, de familie en kinderen. Ik was eigenaar van een houtwerkbedrijf en ik zag mijn eigen kinderen amper opgroeien. Uiteindelijk hebben we beslist om alles achter te laten en te kiezen voor onze familie. Zelf kenden we Noorwegen goed, omdat we daar altijd onze vakanties doorbrachten.”
Wat zijn de grootste verschillen met België?
“Noorwegen is een prachtig land met rustige natuur, adembenemende uitzichten en veel minder verkeer. In Noorwegen heb je de mogelijkheid om een leven te hebben naast je werk en we merken dat de mensen hier veel verdraagzamer zijn en veel minder stress hebben. We spreken natuurlijk ook Noors in plaats van Nederlands.”
“Het Noors is een sappige taal om te leren en te spreken”
Hoe heb je de taal geleerd?
“In België kun je geen Noors leren. Wij hebben het geleerd met afstandsonderwijs via Nederland. Door elke dag een halfuurtje te oefenen, kwam het vanzelf.”
Vond je het moeilijk om Noors te leren?
“Noors is een Germaanse taal. Hoe meer West-Vlaams je spreekt, hoe dichter je bij het Noors komt. Ik vond het dus helemaal niet moeilijk. (lacht) De meisjes Eden en Runa waren tien en twaalf toen we verhuisden. Na drie maanden kenden ze de taal al. Thor was één jaar en is dus opgegroeid in het Noors. Het is een leuke en sappige taal om te leren en te spreken.”
Welke taal spreken jullie thuis? Noors of Nederlands?
“Het is een mengeling van de twee. Thuis spreken we nog altijd Nederlands, maar soms betrappen we onszelf erop dat er Noorse woorden in een Nederlandse zin sluipen. Zodra er één Noor in onze omgeving is, schakelen we over naar het Noors.”
Zijn er bepaalde gewoontes die je in België niet had?
“In België hadden we de gewoonte om ’s avonds rond 18 uur te eten. In Noorwegen eten we altijd om 16 uur. Dat is ons avond-, maar tegelijkertijd ook ons middageten.”
Hoe voelde je je bij het verlaten van familie en vrienden?
“We noemen dat niet echt verlaten, maar het verschil is dat je elkaar niet elke week ziet. Het was onze keuze om te verhuizen, dus was het aan ons om de relaties te onderhouden. Wij keren nog regelmatig terug naar België om vrienden en familie te bezoeken. Bovendien hebben we onze kelder volledig omgetoverd tot een verblijfplaats, zodat ook zij naar ons kunnen komen.”
“België is in vergelijking met Noorwegen een echt culinair paradijs”
Wat missen jullie aan het leven in België?
“Het enige wat wij missen, zijn bepaalde specialiteiten zoals echte Belgische frietjes. Dat hebben we hier jammer genoeg niet. België is in vergelijking met Noorwegen een echt culinair paradijs.”
Hoe reageerden jullie kinderen toen ze te horen kregen dat jullie gingen verhuizen?
“Ik herinner me dat nog levendig. We vertelden het onze dochters op 22 juli 2011. Volgens mij hadden ze wel zin in een nieuw avontuur. Helaas waren er net op die dag grote aanslagen in Oslo.”
Wat zijn de nadelen?
“In Noorwegen is alles veel duurder. Niet alleen het eten, maar ook de activiteiten. In België gingen wij nu en dan naar een optreden of een toneelstuk. Hier is de prijs maal vier. Het is soms goedkoper om een vliegtuig te nemen naar België en daar tickets te kopen voor een bekende artiest, dan tickets te kopen voor diezelfde artiest die een week later in Noorwegen optreedt.”
Al bij al een geslaagde keuze?
“Absoluut, we moesten dit al tien jaar vroeger hebben gewaagd. We keren enkel terug naar België om vrienden en familie te bezoeken. Hier voelen we ons echt thuis en zoals we het in het Noors zeggen: “Det er ingen plass som hjemme.” Er is geen plaats zoals thuis. Wij kunnen met veel trots zeggen: “Oost west, Noorwegen best!”
Deelnemen aan de volgende editie van Junior Journalist? Ook in het schooljaar 2024-2025 vindt de schrijfwedstrijd plaats in heel Vlaanderen en Brussel. Het thema is dit keer 'Feest!'. Meer info vind je hier.