De eindconferentie van My Generation, een Europees uitwisselingsproject over jongeren, streek neer in Antwerpen op donderdag 31 maart en vrijdag 1 april. In het voormalig klooster Elzenveld ontmoetten jongeren en beleidsmakers, werkgevers, jeugdwerkers en onderwijzers uit 11 Europese landen elkaar.
De eerste My Generationconferentie was in 2008 in Rotterdam, later volgden Birmingham, Glasgow, Gdánsk, Göteborg, Patras, Riga, Valencia, Warschau, TârguMureş en nu dus Antwerpen. Donderdag blikten 80 deelnemers terug op drie jaar conferenties. Vrijdag volgden 160 deelnemers workshops waar jongeren en volwassenen voorbeelden uitwisselden van projecten met en voor jongeren. Dit inspireert de Roemeense Mikaela (20). "Door hier zoveel voorbeelden te horen ga ik nu zelf een project opstarten in Roemenië, waarbij jongeren al doende leren, zoals persberichten schrijven, foto’s nemen en persconferenties voorbereiden."
Via Facebook
El Hassan Aouraghe leidt in Antwerpen My Generation. "Wij hebben een nieuwe methodologie om jongeren meer kansen te geven in het leven. Jongeren bereiken, outreaching, mag niet via saaie vergaderingen maar moet op hun manier gebeuren, bijvoorbeeld via Facebook. Een jeugdbeleid moet vorm krijgen in samenwerking met de jongeren, dus in co-creation. Want jongeren zijn niet dom of wereldvreemd en beleidsmakers moeten zich daar bewust van zijn. Daarnaast dringt een integraal beleid met algemene richtlijnen zich op. De verschillende diensten die met jongeren te maken hebben moeten onderling communiceren."
Naar jongeren luisteren
De hoofdspreker vrijdag was Aminul Hogue, een Brits professor die jarenlang met jongeren werkte in de armste buurten van Londen. Hij traint ook andere jeugdwerkers. Voor zijn werk werd hij opgenomen in De Orde van het Britse Rijk. "Iedereen kan plannen op papier zetten, maar in de praktijk werkt dat soms niet. Bij My Generation is het wel gelukt om een samenwerking te creëren tussen jongeren en volwassenen uit heel Europa, dat is echt prachtig. We willen vooral naar jongeren luisteren en hun ideeën ook echt gebruiken! Daarnaast moeten jongeren zelf beseffen dat de wereld niet stopt bij hun huis, straat of stad, ze moeten leren omgaan met globalisatie."
Getatoeëerde Zweed
Door My Generation kwam de getatoeëerde en gepiercete Enrico Högvalls (23) uit het Zweedse Göteborg een hoop te weten over andere culturen. "Ik woonde bijna alle lezingen bij. Ik weet nu meer over de rest van Europa. Ik leerde andere gewoontes kennen maar vooral ook de methodiek van My Generation. Die gebruik ik ook in onze organisatie CRIS (Criminals Return into Society) waar we ex-bendeleden, alcoholisten en drugsverslaafden begeleiden bij hun re-integratie in het gewone leven."
Antwerpen goed bezig
In Antwerpen bestaan jongerencompetentiecentra zoals Zappa waar jongeren mee beslissen over de activiteiten en workshops. Vrijdagnamiddag brachten de deelnemers ook een bezoek aan de Antwerpse studentenradio Stereo 03, het Europees voetbaltornooi SHOOT!, het jonge pr-team Generatie A en het WELA restaurant waar jongeren werkervaring opdoen. Professor Hogue: "Ik heb gezien dat in Antwerpen jeugdwerkers en politici de samenwerking met jongeren serieus nemen."
© 2011 - StampMedia - Liesbeth Vermaercke
Dit artikel werd gepubliceerd door Supo.be op 08/04/2011