Renaat Braem, een icoon in de wereld van de architectuur, overleed exact veertien jaar geleden. Zowel voor als na beide wereldoorlogen was hij niet weg te denken uit de Belgische architectuur. Hij is bekend van de politietoren aan de Oudaan in Antwerpen en zijn modernistisch en geëngageerde werk.

Dit weekend wordt de sterfdag van Renaat Antoon Braem herdacht. Braem was al in zijn jonge jaren een zeer goede student en tekenaar. Vlak na zijn studies viel hij al in de prijzen met onder meer een Rubensprijs en de Godecharleprijs. Tussen 1936 en 1937 liep Braem stage bij de beroemde architect Le Corbusier, maar hij besloot nadien om als zelfstandige verder te gaan.

Terwijl zijn vrouw Elza Severin instond voor de boekhouding, werkte Braem met twee collega's aan diverse ontwerpen. Bekende creaties zijn de woonwijk op het Kiel, de politietoren aan de Oudaan in Antwerpen en de Vrije Universiteit van Brussel, maar hij kreeg zijn hele carrière lang verschillende opdrachten, van huizen tot bibliotheken.

Braem zat bovendien drie maanden achter slot en grendel vanwege verzetsactiviteiten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nadien kreeg hij vele opdrachten van mensen wiens huis vernield was. Zijn allerlaatste opdracht was in samenwerking met Jan Willems, het premetrostation Sport in Antwerpen. Hij overleed op 31 januari 2001.

Horizon

Braem was begaan met mensen, maar op zijn eigen manier. Zo vond hij dat iedereen recht heeft op zicht aan de horizon. Hij maakte daarom veel gebruik van ramen, zodat bijvoorbeeld de inwoners van de woonwijk op het Kiel kunnen genieten van een open uitzicht.

Volgens Braem was België het lelijkste land qua opsteling en situering van gebouwen. In 1968 goot hij zijn kritiek in een boek ‘Het lelijkste land ter wereld’. Hij sprak van een gebrek aan stedenbouw, wou zoveel mogelijk open ruimte besparen en niet zomaar een gebouw ergens neerzetten.

Het Schoonste land ter wereld

Omdat Braem en zijn vrouw geen kinderen hadden, reisden ze veel. Hij keerde steeds terug met een schetsboekje vol nieuwe ontwerpen. Volgens Braem moest de vorm de functie van een huis volgen. Dat toont ook zijn eigen huis aan de Menegemlei 23 in Deurne, dat hij tot ‘Schoonste land ter wereld’ doopte.

Hij vond het huis geschikt door de halfopen bebouwing met een geïsoleerde voorgevel. Op plekken waar veel zonlicht door komt, maakte hij gebruik van lichte kleuren. Vanuit de inkomhal kan je zowel naar de werkplaats beneden als naar de woonkamer boven. Het moderne interieur getuigt met verschillende beelden van zijn vele reizen.

Onroerend erfgoed

Sinds 5 april 1995 is het huis beschermd erfgoed. Om gezondheidsredenen besloot Braem de woning te schenken aan de Vlaamse Gemeenschap in 1999. Het huis werd tussen 2000 en 2002 gerestaureerd en is nu een museum dat je op afspraak kan bezien.

Bekijk ook de fotoreportage:
https://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157650161923588/

Meer info over het huis “Het Schoonste land ter wereld” en bezoeken boeken kan op www.braem.onroerenderfgoed.be

© 2015 – StampMedia Ange-Vanessa Nsanzineza