(PIDMAG) De jeugdwerkloosheid in Europa ligt meer dan twee keer zo hoog als de gemiddelde werkloosheid. Een op vier jongeren vindt geen job. De economie heeft niet het vermogen om genoeg banen te creëren.

De problemen liggen vooral in het zuiden van Europa. Zoals in Spanje, waar de jeugdwerkloosheid 55,7 % bedraagt, maar ook in Griekenland met een zeer verontrustende 58,4%. In Italië (37,8%) zou 10% van de jongeren de zoektocht naar een job hebben opgegeven. In Nederland liggen de cijfers dan weer aanzienlijk lager (10,4%) en ook in Duitsland hebben jongeren veel minder problemen om een aan een job te komen dankzij een gericht opleidingssysteem. In België bedraagt het percentage van de jeugdwerkloosheid nu 22,4%.

"Ik verhuis misschien naar het buitenland"
Laura Beecher Apollonia (24) uit Madrid, Spanje

In Spanje ligt de jeugdwerkloosheid momenteel rond de 56%. Laura Beecher Apollonia is al een jaar werkzoekende: “Met mijn diploma toerisme kan ik op dit moment absoluut geen baan vinden. Ook buiten mijn studierichting lukt het mij niet om aan werk te komen. Ik verstuur bijna dagelijks enkele sollicitatiebrieven en sta op vrijwel elke vacaturesite aangemeld.”

“Dat meer dan de helft van de Spaanse jongeren werkloos is, verbaast mij niet. Veel van mijn vrienden zijn ook werkloos. Het afgelopen jaar hebben wij geregeld deelgenomen aan demonstraties in Madrid. Of het echt wat uithaalt weet ik niet, maar het geeft in ieder geval aan dat we het niet eens zijn met de huidige economische situatie. Ook kan ik mijn boosheid en frustratie tijdens die demonstraties kwijt. De overheid doet er veel te weinig aan om meer mensen aan het werk te krijgen.”

“Ik verwacht niet dat ik de komende maanden snel een baan zal vinden, omdat de situatie in Spanje vrij uitzichtloos is. Daarom overweeg ik zelfs naar het buitenland te verhuizen om aan werk te komen.”

"Gebrek aan werkervaring"
Franziska Wagner (28) uit Dresden, Duitsland

Duitsland heeft op dit moment de laagste jeugdwerkloosheid van Europa. Toch is Franziska Wagner, ondanks haar bachelor Economie en Bedrijfskunde en master Milieumanagement, al een half jaar op zoek naar een baan: “Sinds ik in de zomer van 2012 afgestudeerd ben, heb ik 70 sollicitatiebrieven geschreven. Ook sta ik al een half jaar ingeschreven bij het uitzendbureau. Dat ik nog geen baan heb gevonden, ligt vooral aan het feit dat ik geen specifieke werkervaring heb.”

“Ik heb de afgelopen maanden geld moeten lenen van mijn ouders voor mijn levensonderhoud. Veel afspraken met vrienden moet ik afbellen vanwege mijn financiële situatie. Op vakantie gaan zit er voorlopig ook niet in. Daarnaast heb ik ook nog een studieschuld die ik snel zal moeten aflossen.”

“Op dit moment zoek ik in heel Duitsland naar een job. Maar een baan zoeken in het buitenland zie ik niet zitten omdat mijn vriend door zijn werk onmogelijk met mij meekan. Vermits ik minder kieskeurig ben, denk ik uiteindelijk wel een baan te vinden.”

"Eisen van werkgevers zijn hoog"
Rachelle Dekker (19) uit Zwolle, Nederland

In Nederland is de jongerenwerkloosheid laag, maar er zijn nog altijd Nederlanders die problemen hebben met het zoeken naar werk. Rachelle Dekker heeft een opleiding VMBO BASIS, maar na heel lang zoeken heeft ze nog altijd geen werk gevonden.

"Ik heb al veel actie ondernomen, me aangemeld op verschillende sites en me ingeschreven in uitzendkantoren. Ik denk niet dat mijn opleiding er veel mee te maken heeft. Het zijn de eisen van werkgevers die tegenwoordig hoog zijn.”

“Ik ben gaan samenwonen met mijn vriend in Zwolle, maar ook daar vind ik geen werk. Er wordt tegenwoordig zoveel digitaal gedaan dat ze daarvoor zelfs geen mensen meer nodig hebben. Ik ben niet kieskeurig, maar ik wil wel met plezier naar mijn werk vertrekken."

© 2013 - StampMedia - Zsa-Zsa Lazo & Diede Verbart, Illustratie: Renée Van Zadelhoff, Lien Teblick, Adriaan Standaert
Dit artikel verscheen eerst in PIDMAG, het magazine van StampMedia op 27/03/2013


Dit artikel werd gepubliceerd door MO* - online op 03/04/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 03/04/2013

Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 03/04/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 03/04/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 03/04/2013