"Graspop Metal Meeting is racistisch, en zeker tegen Walen." Dat staat jaar na jaar in de Waalse pers, want sommige bezoekers dragen T-shirts van het Vlaams Belang. Toch blijft het festival voor velen een plek waar internationale vriendschappen en banden ontstaan.
Le Vif, een Franstalig weekblad vergelijkbaar met Knack, beschuldigde festivalgangers op Graspop Metal Meeting van racisme tegenover Zuid-Belgen. Een golf van opgetrokken wenkbrauwen trok door alternatief Vlaanderen. Moet een enkeling die asociaal door het leven gaat, de goede naam van een heel festival schaden, waar ieder jaar 140.000 muziekliefhebbers rondhangen?
Andere genres
Racisme is niet enkel verbonden aan metal, maar verspreidt zich spijtig genoeg over de muziekgrenzen heen. Ook punk, elektronische hardcore en zelfs dubstep zijn swastika's en Horst Wessel-geneurie verweven. Annemans en De Winter gingen in hun jonge jaren waarschijnlijk niet eens uit de bol op Metallica. Dus waarom zou een politieke voorkeur dan ook onlosmakelijk verbonden moeten zijn aan één muziekgenre of festival?
De stigmatisering van metalliefhebbers als sociaal-nationalisten is dan ook compleet misplaatst. Toegegeven, heel wat bands dwepen openlijk met Hitler en co. Toch bestaat er ook een tegenbeweging die eerder links en zelfs communistisch uit de hoek komt. Provocerende publicaties als deze zorgen er net voor dat het scheurtje tussen Walen en Vlamingen alsmaar vergroot.
Waals nationalisme
Le Vif blijkt trouwens te vergeten dat er aan hun kant van de taalgrens ook racistisch gedachtegoed bestaat, de leeuw wordt vervangen door een haan en De Winter door Maingain. Vlamingen, laat staan Vlaamse metalfanaten, hebben geen patent op 'nationalisme' en al evenmin op 'racisme'.
Op Graspop Metal Meeting staan plezier, muziek en verbroedering centraal. Mensen drinken een biertje met hun buitenlandse campingburen en genieten van de sfeer. Het is dan ook hypocriet om iedereen van racisme te beschuldigen, omdat een zeer klein percentage van de bezoekers er een eigenaardige mening op nahoudt.
© 2011 - StampMedia - Lieze Neven
Dit opiniestuk werd gepubliceerd door Gündem op 01/07/2011