Het nieuwe jaar staat voor de deur. Een tijd van feesten, maar ook een periode waarin we nadenken over onze goede voornemens voor het komende jaar. Wat meer bewegen, stoppen met roken of je ecologische voetafdruk beperken? Vier jongeren geven alvast hun tips en tricks voor een milieubewuster leven.
Sanne De Raeymaekers (24), Thor Galle (20), Fien Vercammen (19) en Charlotte Tenis (25) zijn vier jongeren die elk milieubewust leven op hun eigen manier. Eén ding hebben ze gemeenschappelijk: ze proberen onze wereld groener te maken.
Tip 1: Koop tweedehands
“Ik koop sinds iets meer dan een jaar geen nieuwe kleren meer”, vertelt Fien Vercammen. “Dit doe ik zowel omwille van het milieu als om ethische redenen. Ik ben er mij van bewust dat ik nog steeds kleren in mijn kast heb hangen die waarschijnlijk door kinderen zijn gemaakt of door mensen die in barre omstandigheden moeten werken. Nochtans ligt het grootste deel van de verantwoordelijkheid volgens mij bij de persoon die de kleren in de winkel koopt. Er zijn natuurlijk ook kledingmerken die ecologisch en ethisch verantwoord zijn, maar die zijn meestal duurder en daar heb ik het geld (nog) niet voor. Daarnaast vind ik het leuk dat mijn kleerkast zo origineel is.”
Tip 2: Maak zelf tandpasta
“Ik heb al één keer zelf tandpasta gemaakt”, vertelt Fien. “In tandpasta die je in de winkel koopt, zitten korreltjes. Die korreltjes zijn erg moeilijk om te filteren en komen zo in het water terecht. Als je je tandpasta zelf maakt, kan je dat vermijden. Ik hoop ook shampoo, deodorant en andere verzorgingsproducten zelf te produceren. Het vergt in het begin wel veel tijd om de receptjes onder de knie te krijgen. Na verloop van tijd gaat het mij wel een hoop geld uitsparen, denk ik. Er zullen alleszins niet meer zoveel tubes in mijn vuilnisbak belanden.”
Tip 3: Werk in stapjes
“Schakel niet opeens over op ‘donkergroen’. Doe het in stappen, anders hou je het niet vol”, vertelt Sanne De Raeymaekers. “ Laat het groene je leven in druppelen. Soms kleine druppels en dan weer grote. Doe het met liefde en aandacht. Niet alleen voor jezelf, maar voor de wereld waarin je mag verblijven.”
Ook Fien gelooft dat je beter begint met kleine stapjes. “Wat ik heb gemerkt is dat als je plots extreme veranderingen doorvoert, het op lange termijn niet veel uithaalt omdat je sneller afhaakt. Kijk wat je zelf graag zou veranderen en wat haalbaar is, probeer er dan in kleine stapjes naartoe te werken. Zelfs al blijf je hangen op stap twee is dat oke”, vertelt ze. “Je doet iets en bent er bewust mee bezig. Je hebt niet altijd tijd, energie of geld om veel te doen maar er zijn altijd kleine dingen die je kan verbeteren. Ik denk dat je je eigen doelen moet stellen.”
Tip 4: Eet minder of geen vlees
“Om milieuvriendelijker te leven heb ik mijn voedingspatroon aangepast”, vertelt Thor Galle. “Ik eet overwegend veganistisch, wat mijn ecologische voetafdruk sterk vermindert. Bij de productie en verwerking van de meeste dierlijke producten wordt er namelijk veel water en energie verbruikt. Veeteelt op zich is ook erg vervuilend, bijvoorbeeld door de methaanuitstoot van koeien. Peulvruchten zijn goede vleesvervangers en er is vast wel een plantaardig melkproduct dat jij ook lekker vindt. Door veel verschillende soorten groenten, fruit en granen te eten krijg je de meeste voedingsstoffen die je nodig hebt al binnen. Geen idee waar te beginnen, of heb je zo je twijfels bij een plantaardig dieet? Kijk eens op http://www.evavzw.be/, een heel behulpzame en informatieve website van de Vlaamse gemeenschap voor vegetariërs.”
Tip 5: Word vrijwilliger
“Ik heb vrijwilligerswerk gedaan voor Climate Express, de organisatie die vorig jaar 10 000 Belgen in Parijs wou krijgen voor de klimaattop. Door je aan te sluiten bij een vereniging, kan je ook op structureel vlak iets doen”, zegt Charlotte Teunis. “Daarnaast heb ik vorig jaar gevraagd aan mijn vrienden om in plaats van me cadeautjes te geven voor m’n verjaardag, geld te storten aan Klimaatzaak.” Ook Thor is actief als vrijwilliger. “Sinds dit jaar ben ik ook vrijwilliger bij GO Ecolicious, een werkgroep van het nieuwe Green Office KU Leuven dat een duurzaam en dus plantaardig voedingspatroon wilt promoten bij studenten. We organiseren evenementen om dat doel te bereiken. Zo organiseren we kerstdiner op basis van plantaardige producten.”
© 2016 – StampMedia – Karolien Segers