UGent startte een onderzoek naar het solliciteergedrag van jonge werkzoekenden en kwam tot een opmerkelijke conclusie: werkzoekenden die een job aanvaarden onder hun studieniveau vertragen hiermee hun doorstroom naar een job die wel in overeenstemming met hun niveau is.

Als schoolverlater word je aangemoedigd om zo snel mogelijk een job te zoeken. Maar 34 tot 59 procent van de jobs waarin schoolverlaters tewerkgesteld worden, vereisen een lager scholingsniveau dan het diploma dat de student verworven heeft. Dat concluderen onderzoekers Stijn Baert, Bart Cockx en Dieter Verhaest. "De gevraagde en aangeboden competenties op de arbeidsmarkt stemmen vaak niet overeen", vertelt Baert. "Jonge werkkrachten beoefenen te vaak een job beneden hun niveau."

Overscholing

Jonge schoolverlaters hopen door hard te werken op te klimmen op de hiërarchische ladder. Een tijdelijke job wordt als springplank gezien naar een hoger gewaardeerde betrekking. "In realiteit verloopt het vaak anders", vertelt Cockx. "Voor meer dan de helft van de werkloze schoolverlaters die een job onder hun scholingsniveau aanvaarden, duurt het bijna tien jaar voor ze een job vinden gelijkgesteld aan hun scholingsniveau."

De onderzoekers kwamen tot nog meer opmerkelijke conclusies: bij de groep schoolverlaters die deze overscholing niet aanvaardden en verder zochten naar geschikt werk, vond de helft binnen een termijn van drie maanden een passende job.

Eieren voor geld

"Een mogelijke verklaring is dat jongeren een job beneden hun niveau aanvaarden uit financiële noodzaak", menen de onderzoekers. "Schoolverlaters hebben immers gedurende twaalf maanden na het verlaten van de schoolbanken geen enkel recht op een werkloosheidsuitkering", vertelt Verhaest. "Eieren voor hun geld kiezen levert op korte termijn een hoger inkomen op dan wanneer ze deze betrekking zouden weigeren en op zoek zouden gaan naar een gepaste baan."

"Jongeren beseffen nauwelijks dat ze op deze manier het gevaar lopen op lange termijn te blijven steken in een job beneden hun scholingsniveau", aldus de onderzoekers. Vlaanderen verliest zo heel wat economische efficiëntie, om over kostbare talenten nog te zwijgen."

Verantwoordelijkheid bij overheid

De regering heeft vanaf 2011 de wachtperiode voor het recht op een werkloosheidsuitkering verlengd. "Dit verhoogt de druk om een job snel te aanvaarden. Jonge werkkrachten moeten beter begeleid worden en beleidsvoerders moeten eveneens hun verantwoordelijkheid opnemen."

Daar komt nog bij dat het loon van afgestudeerden in een job met een lager niveau dikwijls lager ligt dan bij werknemers die een job uitoefenen in overeenstemming met hun scholingsniveau. Doorgaans zijn deze werknemers sneller ontevreden over hun werksituatie dan werknemers met een ideale match."

© 2012 - StampMedia - Valerie Schreurs


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 13/11/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 13/11/2012

Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 13/11/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 13/11/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 13/11/2012