De Genkse blindengeleidehondenschool leidt al 29 jaar jonge honden op tot volwaardige geleidehonden. Eind april schonk de stad Genk de labrador Lobke aan de school ter gelegenheid van de internationale dag van de geleidehond. Die pup wordt momenteel opgeleid.
Met de schenking wil de stad haar engagement tonen ten opzichte van blinden en slechtzienden. Schepen van Sociale Zaken Geert Swartenbroekx: "Iedereen in onze stad moet volwaardig deel kunnen uitmaken van de samenleving. Dat tonen we met Lobke op een heel directe manier."
Nederlands Limburg
Raf Truyens van de Blindengeleidehondenschool Genk (BGHSG): "Een pup kost al makkelijk 1.000 euro. Jaarlijks kopen we vier of vijf honden aan, dus dit scheelt een hoop uit ons budget. Bovendien is Lobke een uitstekende kandidaat voor onze school. We zijn erg blij met haar."
"Begin mei ging Lobke naar een gastgezin in Nederlands Limburg", zegt Truyens. "De bevoegde Nederlandse federatie laat die provincie blijkbaar een beetje links liggen. We zijn altijd op zoek naar gastgezinnen en zijn blij dat we ook aanvragen krijgen uit Nederlands Limburg. Uiteraard mogen ook Belgische gastgezinnen zich aanmelden."
Trainen op straat
De opleiding tot blindengeleidehond duurt 2,5 jaar. "Lobke begint binnenkort aan haar training. Die doen we altijd in het centrum van Genk. De hond moet gewoon worden aan de geluiden en impulsen op straat", zegt Truyens.
"Het is niet zeker dat Lobke ooit een echte geleidehond wordt. Eén op twee pups valt af tijdens de training, vaak omwille van fysieke gebreken. Die honden kunnen we meestal ergens anders plaatsen, bijvoorbeeld in een bejaardentehuis", vervolgt Truyens. "Al werden onze laatste vier 'leerlingen' allemaal goedgekeurd. De screening is dus veel beter geworden. Gemiddeld leveren we drie honden per jaar af."
Wachtlijst
Al tijdens haar training wordt een geschikte kandidaat voor Lobke gezocht. "Elke situatie is natuurlijk anders en daar moeten we de hond op voorbereiden. Ze kan terechtkomen bij een arbeider, bij iemand die zeer mobiel is of bij een hulpbehoevende persoon. Dat zijn allemaal factoren die we bekijken wanneer we een hond aan iemand toewijzen. Hun karakters moeten samen passen."
"De BGHSG heeft een wachtlijst voor de geleidehonden", zegt schepen Swartenbroekx. "Waar Lobke zal terechtkomen, weten we nu dus nog niet. Dat hoeft niet per se in Genk te zijn."
© 2012 - StampMedia - Paul Eyben
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 16/05/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 17/05/2012