De bekendste weerman van Vlaanderen vierde onlangs de 25ste verjaardag van zijn ambtstermijn aan de Reyerslaan. Na 25 jaar televisiewerk is Frank Deboosere nog altijd even gemotiveerd als vroeger. "Mijn werk is voor mij amusement", zegt Deboosere.
Toen in maart 1987 Armand Pien voor de laatste keer de deur van het VRT-gebouw achter zich dicht trok, stond België in rep en roer. Pien, presentator van het dagelijkse weerpraatje, maar ook van amusementsprogramma's als Mini-Micro-Macro, gaf na 37 jaar de fakkel door aan een nieuw team van weermannen en -vrouwen. Onder hen ook de jonge Frank Deboosere.
Vijfentwintig jaar later is de leemte die Pien achterliet allang verleden tijd. Met oneliners als 'Morgen ben ik er weer met meer weer' wist Deboosere het hart van de Vlaamse televisiekijker te winnen. Getuige daarvan zijn een gastrol in FC De Kampioenen en zijn verkiezing tot Snor van het Jaar 1994 door de Antwerpse Snorrenclub.
Vandaag kijkt Deboosere terug op een succesvolle carrière. Hij geeft toe dat hij niet echt wakker ligt van de snelheid waarmee de klok verder tikt. "Die 25 jaar zijn echt als een trein voorbijgegaan. Dat kwam mede doordat ik mij de afgelopen tijd enorm heb geamuseerd. Ik bekijk mijn werk bij de VRT niet als werken, maar als plezier maken."
Deboosere keek erg op naar de persoon Armand Pien. "Hij had enorm veel ervaring en nam ons mee onder zijn vleugels. Hij was een fijne man die mij altijd gesteund heeft." De VRT-weerman herinnert zich vooral de kalmte die Pien in moeilijke situaties kon bewaren. "Hij stond in de schijnwerpers, maar toch kon hij onder die druk gewoon zichzelf blijven."
Schiet niet op de pianist
Toch was het de afgelopen jaren niet altijd rozengeur en maneschijn. Deboosere herinnert zich een zware storm uit januari 1990 nog levendig. "Ik was toen nog maar net drie jaar aan het werk. Die bewuste 25ste januari vielen er al meteen elf doden in België. Een vreselijke ramp die ik nooit zal vergeten."
Deboosere kreeg ook al veel kritiek te verwerken. "De eerste jaren van mijn ambtstermijn aan de VRT viel dat nog mee. Mensen schreven toen brieven en de drempel om een brief te schrijven was en is gewoonweg veel hoger dan voor een e-mail. Vandaag de dag krijg ik enorm veel mails binnen met daarin soms niet al te vriendelijke boodschappen."
De weerman gaat er prat op dat hij de mails effectief leest. "Ik lees die mails stuk voor stuk en antwoord erop. Meestal bel ik de mensen zelfs op, waarbij sommige van hen verbaasd zijn dat ik hun mail heb gelezen."
Toch relativeert Deboosere die kritiek. "Ik ben nu eenmaal iemand die in de schijnwerpers staat. Weermannen zijn in dat opzicht een beetje de pianist waarop geschoten wordt. Ik heb er de afgelopen jaren mee leren leven dat dat nu eenmaal bij het vak hoort."
Het Groene Milieumannetje
Als weerman is Deboosere natuurlijk begaan met de huidige klimaatopwarming, maar volgens hem worden mensen overdonderd door allerlei doemscenario's. Hij merkt daarbij op dat het klimaatprobleem door de verkeerde mensen aangehaald wordt. "De ene dag zie je een bepaald bekend figuur zijn ecologische ingesteldheid uitschreeuwen en vervolgens zie je diezelfde persoon reclame maken voor auto's. Zoiets werkt de geloofwaardigheid van het probleem niet in de hand."
Deboosere geeft daarom zelf het goede voorbeeld. "Ik fiets elke dag door weer en wind naar het werk. Ik ben van het principe: geen woorden maar daden." Als Het Groene Milieumannetje was hij in 2007 een tijdlang te zien in het programma Man Bijt Hond. Daarbij wees hij vooral op het economisch gunstige kantje van een ecologisch leven. "Ik heb al duizenden euro's bespaard door op een respectvolle manier om te gaan met de voorraden van onze planeet. Het is een win-winsituatie: aandacht schenken aan het milieu is goed voor de planeet, maar tegelijkertijd ook voor je portemonnee."
Bovendien wijst Deboosere op het gezonde aspect van een ecologisch leven. "Door allen wat meer ecologisch te gaan leven, zouden het aantal burn-outs op de leeftijd van dertig jaar drastisch dalen. We moeten uit de ratrace van de 21ste eeuw stappen en veel rustiger gaan leven", zegt de weerman.
Wetenschap = werk
Moeten jonge studenten die dromen van een job als weerman op televisie nu stilaan bang beginnen te worden dat Deboosere nog steeds hun plaats bezet houdt? "Nee hoor. Als mensen echt iets willen bereiken en je gaat ervoor, dan geraak je er wel."
Daarbij merkt Deboosere ook op dat er vandaag in België een groot tekort is aan goede wetenschappers. "België heeft echt nood aan een groot aantal goede wetenschappers. Ik ben ervan overtuigd dat wetenschappen de toekomst bepalen. Als wetenschapper geraak je makkelijk aan werk, mede omdat België zo'n belangrijke positie heeft in de wetenschappelijke wereld."
Welke kwaliteiten dient een goeie weerman te hebben? "Hij moet een goede basis wetenschappen in zich hebben, maar vooral ook erg begaan zijn met taal. Daarbij komt het erop aan dat een weerman alles zo helder en duidelijk mogelijk vertelt. Een weerman moet begaafd zijn met de gave van het woord."
Als nadelen aan zijn vak somt hij vooral het vele weekendwerk op. "Mensen moeten bereid zijn om in het weekend te werken. Ook kan je als weerman op tv en radio slechts één week vakantie per keer nemen." Maar ook die nadelen weet Deboosere ergens te plaatsen. "Dé ideale job bestaat spijtig genoeg niet. Wie weet is dat iets voor in de hemel.
Zielenrust
Wat wil Deboosere in de komende jaren absoluut nog doen? "Ik wil vooral enthousiast, gedreven én kritisch blijven. Misschien is dat voor een goede weerman de allerbelangrijkste kwaliteit, kritisch zijn. Voor mij is het in ieder geval belangrijk. Het geeft mij als weerman en als mens de nodige zielenrust."
© 2012 - StampMedia - Niels Timmermans
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 19/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 19/03/2012