ANTWERPEN - Eind april riep de Leuvense toxicoloog Jan Tytgat de Vlaamse steden op om zelf cannabis te kweken. De Antwerpse vzw Trekt Uw Plant vindt dat echter geen goed idee en biedt een alternatief: de Stadstuin als erkende wietplantage. Al heeft het stadsbestuur daar geen oren naar.
Met zijn oproep naar de Vlaamse steden hekelde Jan Tytgat de huidige repressieve aanpak van cannabis: "Het lijkt wel dweilen met de kraan open en dan moeten we in vraag stellen of die repressieve aanpak niet te veel kost en te weinig opbrengt." Joep Oomen, oprichter van de Cannabis Social Club Trekt Uw Plant (TUP) dat zelf cannabis kweekt en ijvert voor regularisatie en legalisatie, is geen voorstander van door de overheid gekweekte wiet: "Dat zou slechte wiet zijn." TUP heeft het stadbestuur voorgesteld om een Stadstuin op te starten waar de populaire plant door TUP gekweekt wordt, onder toezicht van de stad.
Groene Vingers
Sylvie * (46) is één van de leidende figuren bij TUP en teelt zelf cannabis voor de bijna 300 leden. Ondanks de illegale status kweekt TUP al drie jaar via een achterpoortje ‘legaal’ biologische nederwiet. “Wij bewegen ons binnen de wet, dat heeft de rechter bevestigd. Elk lid heeft één plantje, dat ene waar hij of zij recht op heeft. Wij, allemaal kwekers met ervaring, zorgen goed voor al dat groen. De plant zelf is sterk en heeft niet zo veel aandacht nodig. Alles errond, zoals het drogen, bijknippen, of het hygiënisch houden van de plantjes, is wel arbeidsintensief."
Antwerpen veiliger
Cannabisteelt vraagt dus heel wat manuren. De Stadstuin zou volgens het voorstel van TUP dan ook tien jobs kunnen creëren. Betrekkingen waarover open naar buiten kan gecommuniceerd worden. In tegenstelling tot nu, want door de clandestiene aard van hun activiteiten kunnen niet te veel details gegeven worden over wie waar kweekt.
De Stadsplantage zou niet veel verschillen van het TUP-systeem. Het kweken van cannabis zou opener, veiliger en écht legaal, kunnen gebeuren. Het halfslachtige gedoogbeleid achterwege laten, opent deuren. Samenwerking met de politie om de randcriminaliteit tegen te gaan of met brandweer om kortsluitingen en dergelijke te verhinderen, zijn twee voorbeelden van hoe TUP Antwerpen veiliger wil maken.
Geen oren
Op 't Schoon Verdiep hebben ze echter geen oren naar de argumenten van TUP. Het stadsbestuur gaat dan ook niet in op het voorstel. Philippe Beinaerts, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever: "Wij vinden dat je de problemen rond drugs niet moet aanpakken door het gemakkelijker beschikbaar te maken van drugs." Het Stedelijk Overleg Drugs Antwerpen (SODA) wenste niet te reageren. Ook de politie van Antwerpen kon geen commentaar geven over een onderzoek, of de mogelijkheid op verdere stappen.
* Sylvie is niet haar echte naam
© 2013 - StampMedia - Thomas Andries
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 12/06/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 12/06/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 12/06/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 12/06/2013
Dit artikel werd geciteerd door Gazet van Antwerpen op 13/06/2013, p. 24