Vandaag gaat de Zero Plastic Week in. Het doel van dit initiatief is dat de deelnemers een week lang geen plastiek consumeren. “Je mag nog wel je tandenborstel, oude plastiek zakjes, brooddozen en dergelijke gebruiken. Wanneer deze op zijn, moet je creatief tewerk gaan”, aldus de organisatoren. StampMedia-reporter Julie Mariën (24) gaat, samen met zo’n 7.000 deelnemers uit verschillende landen, de uitdaging aan.
Van maandag tot zondag 15 juni schrijft Julie een blog over haar dagdagelijkse ervaringen met het ‘plastiekvrije consumeren’. “Ik doe mee om bewuster te zijn van ons dagelijks consumptiegebruik, en om een steentje bij te dragen aan het milieu”, legt Julie uit. “Dat de opdracht niet evident is, spreekt voor zich. Plastiek is overal. Dagdagelijkse zaken, zoals je haar wassen en eetwaren kopen, kan je de dag vandaag niet meer doen zonder plastiek te consumeren”, weet Julie.
Plastiek soep
Eén dag na de World Oceans Day en één week na Wereldmilieudag leek voor de initiatiefnemers een ideaal moment dus om de aandacht op het probleem te vestigen. Het feit dat onze maatschappij zoveel plastiek produceert en consumeert heeft verstrekkende gevolgen. Fotograaf Chris Jordan heeft het probleem al onder de aandacht proberen te brengen door babyalbatrossen te fotograferen die gestorven zijn aan het eten van plastiek (foto).
Alle plastiek afval komt op de een of andere manier in een bepaalde vorm in onze oceanen terecht, vandaag ook wel de ‘plastiek soep’ genoemd. In de Atlantische oceaan vormen zich zelfs plastieken eilanden. Plastiek is niet biologisch afbreekbaar, maar breekt af in kleine stukjes, namelijk microplastics. Die zijn schadelijk voor vissen, zoogdieren, vogels, maar ook voor mensen. Ook wij consumeren microplastics, via het drinken van water, het eten van vis, zoogdieren en vogels. Dat kan gezondheidsproblemen met zich meebrengen zoals kanker, geboorteafwijkingen en problemen met het immuunsysteem.
Morgen (dinsdag, red.) brengt Julie verslag uit van haar eerste dag zonder plastiek. Ze geeft tips en tricks en tracht ook antwoorden te formuleren op prangende milieuproblemen. Volg haar ervaringen op http://www.stampmedia.be/rubriek/zero-plastic-week/ !