In de luisterhoek van bibliotheek Permeke werd tijdens Gedichtendag VRIJ/SPRAAK geopend van stadsdichter Stijn Vranken. Het project speelt de favoriete gedichten van gedetineerden af. “De audio-opnames van gedetineerden die gedichten voorlezen, creëren het gevoel alsof ze hier tussen ons staan”, aldus Vranken.
Tijdens Gedichtendag kreeg de gevangenis van Antwerpen een mooi poëziegeschenk. Op vraag van de Antwerpse gevangenis, riep Vranken dichters, uitgeverijen en literaire organisaties op om zo veel mogelijk dichtbundels te schenken om de bibliotheek van de gevangenis uit te breiden. Zo evolueerde dit project tot een ander mooi initiatief: VRIJ/SPRAAK.
Tijdens de opening las Vranken een gedicht voor van een gevangene. "Toen de gevangene het zelf voorlas, kwam het 500 procent harder aan, dan ik het ooit had kunnen voelen." Beluister het gedicht:
Poëtische brug
Samen met Vormingplus Antwerpen maakte Vranken een selectie van de favoriete gedichten van gedetineerden. Op die manier tracht het project het persoonlijk verhaal van de gevangenen met poëzie naar buiten te brengen en een brug te slaan tussen opsluiting en de buitenwereld.
In de gevangenis wordt veel gelezen, legt gevangenisdirecteur Jo Demuynck uit. “Poëzie moet niet, poëzie moet nooit, maar kan en mag altijd”, meent hij. “Poëzie stemt tot nadenken, prikkelt de geest en is hartverwarmend en teder. Poëzie nodigt uit om betekenis te zoeken en het te delen met lotgenoten, familie, vrienden en geliefden.”
Poëzie smaken en maken
Een grotere groepsdynamiek uitbouwen en mensen verbinden aan de hand van poëzie is het doel van Vormingplus. “Tijdens de workshops poëzie werd intens gediscussieerd en geanalyseerd. Er werd gelachen en gehuild uit ontroering of herkenning”, vertelt Ilse Cockx, educatief medewerker van Vormingplus. “Poëzie werd gesmaakt en gemaakt en het bleek een verrijkende ervaring voor velen.”
“Ik ben niet meer dezelfde persoon door dit project”, durft Vranken te stellen. “Gedichten die de gevangenen uitkozen, hebben niet meer dezelfde betekenis voor mij.” Maar ook voor de gedetineerden is het een brug en leidt het tot contact met de buitenwereld. “Gedetineerden hebben nood aan zinvolle activiteiten en moeten de kans krijgen om geestelijk actief te zijn om zo evenwicht in hun leven te vinden”, voegt Demuynck eraan toe.
Nog tot en met 28 februari kan iedereen de selectie van gedichten gaan beluisteren in de poëzieluisterhoek in de bibliotheek van Permeke. Meer info is te vinden op de website van Permeke.
© 2015 – StampMedia – Alisa Nadezhkina
Dit artikel werd overgenomen door Apen.be op 14/02/2015