© Cato Weemaes

Antwerpen is de grootste koffiehaven ter wereld. Nergens anders wordt zo veel koffie opgeslagen (en gedronken?) als hier. Van 21 tot 27 april wordt dat in de verf gezet tijdens de Antwerp Coffee Week. En er zitten ook nieuwigheden bij, zoals de vloeibare instantkoffie van Spiked. Die kan je aanlengen met water, maar ook met tonic.

Voor velen is koffie een dagelijkse gewoonte, maar voor sommigen is het een echte levensmissie geworden. Zo ook voor Isabelle Van Echelpoel en Tom Helsen, oprichters van Cross Roast en Café Mundi. “We hebben specialty coffee dertien jaar geleden ontdekt in een koffiezaak in Lyon”, vertelt Van Echelpoel. “Ik was toen nog geen grote koffieliefhebber, maar de ontdekking van specialty coffee heeft daar voor mij verandering in gebracht. Dat zijn koffiebonen van erg hoge kwaliteit die iets lichter wordt gebrand waardoor je meer fruitigheid uit de koffie kan halen.”

Vandaag beschikt Cross Roast over een eigen branderij, winkel én koffiezaak, en zijn ze een vaste waarde in de Antwerpse koffiecommunity. “Die community is heel hecht. Je werkt vaak in je eigen bubbel, dus het is fijn om tijdens de Antwerp Coffee Week wat inspiratie op te doen bij elkaar. Zo’n event brengt ons samen, ook al ben je eigenlijk concurrenten van elkaar”, zegt Van Echelpoel.

Blenden

Koffieblenden krijgt dit jaar extra aandacht. “In de specialty wereld ligt de focus vaak op single-origin, gemaakt van één soort koffiebonen, geoogst op één locatie, maar blends verdienen ook een plek in de spotlight”, zegt Pharazijn. “Via een wedstrijd laten we deelnemers in tien minuten zelf een blend maken uit zes soorten koffies, die ze presenteren aan een professionele jury. Zo willen we het gesprek rond blends nieuw leven inblazen en tonen hoeveel creativiteit erin zit.”

Er duiken ook enkele nieuwe namen op in het programma van de Antwerp Coffee Week. Koffiebar Ray’s geeft een workshop waarin de producten van Spiked Coffee centraal staan, een merk dat zich specialiseert in vloeibare instantkoffie. Een half jaar geleden maakte Spiked Coffee zijn debuut op het Specialty Coffee Festival in Brussel.

Paul Gerner is één van de oprichters van het Antwerpse merk. “We hebben een techniek ontwikkeld waarmee we instantkoffie kunnen aanbieden met hoge kwaliteit en behoud van smaak. We zijn de eerste op de Europese markt die vloeibare specialty koffie verkoopt.”

Businesspartner Mangooo kwam op het idee. “Hij heeft altijd al iets willen doen met koffie. Het is een relatief moeilijk en complex proces om goeie specialty coffee te zetten. Hij wilde de koffie meer toegankelijk maken.”

“We versimpelen het proces waardoor het zetten van specialty coffee bijna foutloos kan gebeuren”, legt Gerner uit. “Je lengt de vloeibare koffie aan met water of melk. Je kan het extract ook aanlengen met tonic bijvoorbeeld. De verhoudingen zijn afhankelijk van de sterkte die je wil.”

55 koffiebars

In totaal zijn er maar liefst 55 specialty koffiebars die deelnemen aan de Antwerp Coffee Week. Net zoals voorbije jaren is er ook de klantenkaart, waarmee koffieliefhebbers stempels kunnen verzamelen in alle deelnemende adresjes. Wie tien stempels bijeensprokkelt, maakt kans op een koffiegerelateerde prijs, zoals een koffieapparaat of koffiebonen. De klantenkaarten zijn ondertussen verdeeld over de verschillende cafés en kunnen daar opgehaald worden. Gedurende de hele week zijn er tal van tastings, wedstrijden en workshops.

Het volledige programma vind je op antwerpcoffeeweek.com

Deze publicatie kwam tot stand dankzij een exclusieve samenwerking met Gazet van Antwerpen. Dit artikel is dus auteursrechtelijk beschermd. Acht jongeren van StampMedia draaiden in de eerste week van de paasvakantie mee op de stadsredactie van Gazet van Antwerpen (GVA). Ze brachten verhalen uit hun eigen leefwereld, en speelden ook in op het dagelijkse nieuws in en rond Antwerpen.

Bekijk hier alle publicaties die tijdens deze mediaweek werden gemaakt.


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen op 12/04/2025.

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 12/04/2025.

vorige volgende