Boeken ruilen wordt alsmaar populairder in België. Op verschillende plaatsen duiken er boekenruilkasten op, waarin voorbijgangers boeken kunnen uitkiezen of achterlaten. In Ukkel zijn ze al aan hun negende kast toe. “Het komt zelden voor dat alle boeken weg zijn.”
De stations van Antwerpen, Gent en Leuven kregen deze week tijdelijke boekenruilkasten. Pendelaars of voorbijgangers kunnen er boeken uitkiezen, of er zelf boeken in achterlaten.
In verschillende steden en gemeenten bestaat het initiatief al langer, in Ukkel bijvoorbeeld. Daar heeft het bestuur al in april 2013 acht boekenruilkasten gezet.
Het concept is simpel: alle voorbijgangers kunnen zomaar een boek uit de kast nemen of er een boek in steken dat ze al gelezen hebben en kwijt willen. In Ukkel komt het bijna nooit voor dat de kasten leeg zijn. "In anderhalf jaar tijd is het maar twee of drie keer gebeurd dat alle boeken ineens weg waren”, vertelt initiatiefneemster en schepen van Cultuur Carine Gol-Lescot (MR).
Fatima-Zahra Naimi
“Het systeem werkt: voorbijgangers vullen de kasten vaak aan. Ik ben eens boeken gaan halen toen een kast leeg was, maar toen ik terugkwam, had een voorbijganger ze al bijgevuld”, lacht Gol-Lescot.
Het trefwoord van dit project is volgens Gol-Lescot "toegankelijkheid". "De kasten zijn niet alleen altijd open, maar het aanbod is ook heel toegankelijk. Iedereen zou iets kunnen vinden. Er zijn boeken voor allerlei leeftijdsgroepen, in verschillende talen, uit verschillende genres… Allerlei mensen gebruiken deze kast, of ze nu arm zijn of rijk. Daarnaast staan de boekenruilkasten op plaatsen als een park, of bushaltes. Zo kunnen voorbijgangers even een boek lezen terwijl ze op de bus wachten.”
Volgens de liberale schepen zijn ook heel wat mensen blij dat ze oude boeken kwijt kunnen en dat ze er iemand anders gelukkig mee maken. “We hebben zelf ook een kleine voorraad liggen: oude boeken uit de bibliotheek of van vrienden. Als de winkelier hier tegenover ziet dat de kast leeg is, kan hij die aanvullen."
Voor een book bank regent het hier te vaak
De Ukkelse schepen voerde het idee uit in haar gemeente, maar het concept is niet nieuw. "Ik zag in hotels vaak een gelijkaardig systeem, en in de Verenigde Staten heb je de "book bank": je legt je boek op een bank zodat iemand anders die kan meenemen en lezen. Maar hier regent het vaak, dan is zo'n bank iets minder handig."
Na de verkiezingen van 2012 heeft het Ukkelse gemeentebestuur een ontwerp gemaakt en de schrijnwerker van de gemeente de opdracht gegeven de kasten te maken. Enkele maanden later, op Wereldboekendag, stonden de eerste kasten er. Omdat het project zo populair bleek, is er in augustus een negende kast bijgekomen. "We kregen regelmatig berichten van mensen die vroegen wanneer er een ging komen in de wijk Sint-Job. Nu de werken op het Sintjobsplein voorbij zijn, hebben we daar ook een gezet", zegt Gol-Lescot.
"De kasten zouden wel een beetje meer mogen opvallen"
Via een Facebookgroep probeert het gemeentebestuur ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen het project leren kennen. Toch heeft het niet iedereen in Ukkel kunnen bereiken. "Ik woon op 100 meter hiervandaan, maar ik had hier nog nooit iets over gehoord", zegt de 22-jarige Laurie. "Ik vind het wel een tof idee. Als er boeken inzitten die me aanspreken, zou ik het systeem wel gebruiken."
Ook Alice (17) wist nog niet dat Ukkel boekenruilkasten had: “Ik heb onlangs nog een artikel over het systeem gelezen, en nu ik weet dat er hier ook een staat, ga ik die misschien wel gebruiken, met een berichtje erin zelfs.” Wel vindt ze dat de kast iets opvallender had mogen zijn.
Het initiatief oogst niet alleen bij jongeren bijval. “Voor mij is het vooral een heel goed initiatief om van boeken af te komen die ik niet meer lees”, vindt Nathalie. En van Adrien mag deze “hulde aan het boek” op nog meer plaatsen komen.
© 2014 – StampMedia - Fatima-Zahra Naimi
Dit artikel werd gepubliceerd door DeRedactie.be op 31/08/2014