MAD, het internationale circusfestival, is neergestreken in Antwerpen en dat nog tot en met zondag. Ook tijdens deze derde editie geven straffe artiesten het beste van zichzelf, waaronder de Duitse Ella Hummel (25). “Na het middelbaar dacht ik dat ik iets ‘fatsoenlijks’ moest studeren, maar dan heb ik toch mijn kans gewaagd in de wereld van het circus.”
Locaties zoals het Asiadok, Damplein en de stadskern dienen als Antwerps decor voor de verschillende circusdisciplines. Het Mad festival richt zich niet alleen op bekende artiesten, maar biedt ook kansen voor de nieuwe generatie. “Die mix is essentieel, omdat het jongeren de kans biedt om van de besten te leren, terwijl nieuwe makers geïnspireerd worden”, zegt organisator Dré Demet.
Jesse's eerste kilometer
Jesse Huygh (34) begon op zijn veertiende met circus en is er sindsdien niet meer van losgekomen. Na zijn opleiding aan de circusschool reisde hij mee met grote gezelschappen. Vijf jaar geleden richtte hij zijn eigen compagnie op.
Voor de Mortselaar, die leeft met de long- en spijsverteringsziekte mucoviscidose, is deze editie op een bijzondere manier betekenisvol: dankzij nieuwe medicatie kreeg hij een nieuwe adem, letterlijk en figuurlijk. “Het voelt als een tweede leven. Vroeger was ik verbonden aan een pomp en een kabel van twee meter. Nu mag ik weer dromen en bewegen.”
Door zijn ziekte moest Jesse voortdurend een afstand van twee meter bewaren. Zelfs tijdens zijn vorige voorstelling, waar zijn collega zijn luchtpomp meedroeg. Die fysieke grens was vijf jaar geleden de inspiratie voor de naam van zijn compagnie: À deux mètres.
Zijn nieuwe voorstelling ‘De eerste kilometer’ is geïnspireerd op herstel en herwonnen vrijheid. Het is een interactieve show met partneracrobatie en Chinese paal. “Die eerste kilometer staat voor een nieuw begin. Voor mij door de medicatie. Voor collega’s, onder meer uit Argentinië, Chili, Frankrijk en Italië, is dat nadat ze verhuisd zijn uit hun thuisland. Hoe pas je je aan aan een nieuwe realiteit?”
Plastiekpoëzie
Ook voor de Duitse Ella Hummel (25) is MAD een kans om te groeien. Als laatstejaarsstudent aan de École Supérieure des Arts du Cirque (ESAC) in Brussel toont ze dit weekend haar afstudeerproject: een poëtische solo over plasticvervuiling. Ze doet dat in het kader van ‘Generation MAD’, een programma waarin zes jonge circusartiesten een korte solo brengen.
“Ik werk met een installatie van plastic en luchtbanden”, zegt Ella. “Dat heb ik gerecupereerd van een vorige voorstelling, zodat het niet weggegooid zou worden. Het is bijzonder materiaal. Het klinkt als de zee, maar is afval dat diezelfde zee vervuilt. Ik wil schoonheid en bewustwording samenbrengen.”
Toch was deze droom niet vanzelfsprekend voor Ella. “Na het middelbaar dacht ik dat ik iets ‘fatsoenlijks’ moest studeren. Ik besloot toch één auditie te doen voor het ESAC. Als ze me zouden aannemen, zou ik ervoor gaan, en dat deden ze.”
Sindsdien gaat ze er voluit voor, ook al is het niet altijd makkelijk. “De sector is hard, er zijn weinig jobs en het is vaak slecht betaald. Maar plekken zoals MAD houden de droom levend. Ze geven ons ruimte, steun en geloof.”
Mystieke vrouwelijkheid naar de cirustent
“Het is spannend om in mijn home city te spelen”, vertelt Kasper Vandeberghe (41). “Het is het eerste circusfestival waar we staan.” Na vijftien jaar als danser en performer, maakt Kasper als regisseur van ‘Move by Matter’ al zeven jaar circusvoorstellingen die verschillende kunstvormen combineren. Voor ‘Mystica’ werkte hij samen met Muziektheater Transparant.
De voorstelling wordt gespeeld door zes artiesten: drie haarzangers en drie klassieke zangers. Ze combineren middeleeuwse koorzang met haar-hangen. “‘Mystica’ nodigt uit tot introspectie, geïnspireerd door negen mystieke vrouwelijke figuren uit verschillende culturen”, zegt de Antwerpenaar.
Kasper: “Het maakproces was een uitdaging. Twee kunstvormen combineren is niet eenvoudig. Bovendien is het de eerste keer dat we in een tent spelen, maar we hebben nu echt een circusritueel gecreëerd.”
Jesse, Ella en Kasper zijn slechts drie van de 150 artiesten uit binnen- en buitenland die tijdens je aan het werk kan zien op het festival. Van jong tot oud kan iedereen tot en met zondag genieten circus in al zijn vormen.
MAD festival, nog tot en met zondag 13 april in en rond Park Spoor Noord: www.madfestival.be
Deze publicatie kwam tot stand dankzij een exclusieve samenwerking met Gazet van Antwerpen. Dit artikel is dus auteursrechtelijk beschermd. Acht jongeren van StampMedia draaiden in de eerste week van de paasvakantie mee op de stadsredactie van Gazet van Antwerpen (GVA). Ze brachten verhalen uit hun eigen leefwereld, en speelden ook in op het dagelijkse nieuws in en rond Antwerpen.
Bekijk hier alle publicaties die tijdens deze mediaweek werden gemaakt.
Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen op 10/04/2025.
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 10/04/2025.