(Extrasport) Gewild door Juventus, Bayern München en Manchester City, maar nog steeds geen volwaardige Rode Duivel. Dat is het verhaal van Radja Nainggolan. De Indonesische Belg krijgt in eigen land amper erkenning, maar in Italië is hij begeerd wild. Sinds twee jaar speelt hij zich bij Cagliari in de kijker, weliswaar onderaan het klassement. Nainggolan mag echter stilaan naar boven kijken, want een verhuis naar een Italiaanse topclub zit er aan te komen.

Nainggolan begon zijn jeugdopleiding bij het toenmalige Germinal Beerschot, maar nog voor hij daar kon doorbreken, plukte Serie B-club Piacenza de tiener weg uit België. Via een huurdeal kwam hij in 2010 bij Cagliari terecht om er al snel titularis te worden. Na twee jaar degradatiestrijd lijkt de Antwerpenaar op weg naar het summum van hetCalcio. Juventus en AC Milan hengelden al meermaals naar de diensten van de verdedigende middenvelder, maar telkens hield Cagliari de boot af.

Carrièregijzeling

Het was Milan dat in de zomer van 2011 de strijd aanbond voor Nainggolan, die al snel te duur bleek voor de Rossoneri. Ook Manchester City en Napoli klopten op de deur, maar kregen die even snel weer tegen de neus. Oude Dame Juventus kwam de twee daaropvolgende transferperiodes met een mooi voorstel. Ondanks een principeakkoord tussen beide clubs hield Cagliari-voorzitter Massimo Cellino zijn been stijf.

Uit “miserie” ondertekende Nainggolan dan maar een nieuwe deal bij de Rossoblu. Naar eigen zeggen is hij nog steeds gelukkig in de onderste regionen, maar de drang naar de prijzen moet toch stilaan opspelen. Het bestuur doet zo min of meer aan carrièregijzeling door een astronomische prijs op zijn hoofd te plakken. De bedragen die de ronde doen, gaan van vijftien tot twintig miljoen euro, wat ondanks zijn grote waarde voor het team misschien toch wat veel is (zonder afbreuk te doen aan zijn kwaliteiten). Dat er in zijn contract met geen woord wordt gerept over een eventuele transfersom, moet hem toch aan het denken zetten.

Waarschijnlijk zijn enkel Russische teams bereid met zoveel gasdollars over de brug te komen, en pakweg Dagestan is niet bepaald de mooiste plek om te gaan voetballen. “Als ze me echt willen, zullen ze wel betalen”, was de redenering van Nainggolan. Hoewel hij Rusland en Engeland niet helemaal uitsluit, ziet het er toch naar uit dat hij eerder in Italië blijft. En als het niet bij een topclub is, dan bij Cagliari, maakte de middenvelder duidelijk.

Nieuwe Gattuso

Vandaag is het opnieuw Milan dat op het Beerschotse jeugdproduct jaagt. Hij moet in San Siro de langdurige blessure van Nigel De Jong opvangen. In de mode-hoofdstad zien ze in hem de nieuwe Gennaro Gattuso. Zo ver wil Nainggolan nog niet denken, maar hij ontkent de gelijkenis niet: “Sommigen zeggen dat ik op hem lijk, anderen vinden me veel technischer. De balrecuperatie en omschakeling naar de aanval zijn mijn grote troeven. Ik moet nog constanter worden.”

De omstandigheden voor een transfer zijn opnieuw niet ideaal, maar de kans op slagen zit er deze keer wel in. Milan-trainer Massimo Allegri, waarmee Nainggolan in het verleden al samenwerkte, heeft een ferme boon voor de Belg. De nog steeds maar 24-jarige centrumspeler staat op het lijstje boven PSV’er Kevin Strootman, Marco Verratti (PSG) en Lucas Biglia van Anderlecht. Cagliari wil zijn goudhaantje nog niet verkopen in januari, maar met wat Berlusconi-kapitaal zijn de Sardiniërs eventueel wel te overtuigen. Enkel voor de eventuele komst van Daniele De Rossi blijft het opletten.

Italië, ver van ons bed

Mocht Nainggolan eindelijk een droomtransfer krijgen, wordt het voor bondscoach Marc Wilmots moeilijk om nog om hem heen te kijken. Italië is blijkbaar een “ver-van-ons-bed-show” voor dit Belgenlandje, en niet alleen bij het grote publiek. Kijk maar naar Gaby Mudingayi of Luis Pedro Cavanda. Belgen, respectievelijk bij Internazionale en Lazio Roma. Akkoord, beide zijn geen titularis, maar aan talent absoluut geen gebrek. Vooral die laatste naam mag je nota bene in de gaten houden: als 21-jarige rechtsback is hij misschien wel de missing link met het oog op de toekomst.

Het was Franky Vercauteren die Nainggolan in 2009 bij de jonge selectie van de Rode Duivels haalde voor de Kirin Cup in Japan. Nadien verdween hij echter weer uit beeld, tot Georges Leekens vorig jaar verraste door de Serie A-Belg opnieuw op te roepen. Toch was het geen vlekkeloos verhaal. De middenvelder met goed schot vond dat zijn prestaties niet naar waarde werden geschat door de Belgische scouting. Tegen Roemenië kreeg hij een kwartier om zich te bewijzen. De twintiger maakte geen onuitwisbare indruk en ging zelfs in de fout, maar zoals Aimé Anthuenis het zei: “We gaan hem niet veroordelen op één fase.” In het verdere Leekens-verhaal kwam hij echter niet meer voor.

Brazilië

Met Wilmots aan het roer zit er geen beterschap aan te komen voor de Antwerpenaar. “Ik speel met slechts één recupererende middenvelder”, verduidelijkte de bondscoach. Met Axel Witsel, Marouane Fellaini en Steven Defour heeft Wilmots al drie opties voor die positie. Ook Timmy Simons loopt er nog steeds bij, al is hij er meer voor de ervaring bijgehaald dan voor zijn sportieve bijdrage. Dat Simons trouwens boven hem wordt gekozen, begrijpt Nainggolan overigens: “Hij is een grote naam en je hebt ervaren spelers nodig om de groep samen te houden.”

Toch sluit de Duivels-trainer niets uit: “Radja is een speler die zich in de toekomst in de selectie kan spelen, we blijven hem volgen.” Voor Nainggolan is het nog steeds een eer om België te vertegenwoordigen. “Het blijft heel leuk om voor de nationale ploeg te spelen, maar als ik mijn best blijf doen en toch niet opgeroepen wordt, moet de bondscoach zijn eigen keuzes maken.”

Een overgang naar een topclub zou wonderen kunnen doen voor Nainggolan, al heeft onze landgenoot het nog steeds prima naar zijn zin op het Italiaanse eiland. Ook zonderLa Vecchia Signora of AC Milan heeft België nog steeds zijn eigen “Belgische Gattuso”achter de hand. Wie weet komt hij nog van pas in Brazilië.

© 2012 – Extrasport – Timo Van Gucht
Dit artikel verscheen eerder op Extrasport.be en kadert in een samenwerking tussen StampMedia en een aantal onafhankelijke nieuwsmedia waaronder Extrasport.