GENK - Kippenkunstenaar Koen Vanmechelen toont zijn nieuwe expositie 'Amphiteatrum' in het P8 gebouw. Een eer, want eerder won hij met de Cosmopolitan Chicken Project de Golden Nica, een prestigieuze hedendaagse mediakunstprijs en was hij aanwezig op de biënnales van Moskou en Venetië.

De permanente tentoonstelling van Vanmechelen in het P8 gebouw, van de Zwitserse architect Mario Botta, heet Amphiteatrum en is volledig geïnspireerd op het gebouw. Ook de diversiteit in Genk is inspirerend voor de Limburger. "Er is zeker een link met de stad Genk en het Cosmopolitan Chicken Project", zegt Vanmechelen. In beide gevallen is er een smeltkroes van verschillende soorten kippen en nationaliteiten. "Door het mijnverleden hangt er al lang een multiculturele en kosmopolitische sfeer in Genk."

Creatief laboratorium

Met 'Open university of diversity' (OpUnDi) ontwikkelde de kunstenaar een creatief laboratorium waar naar hartenlust gefilosofeerd kan worden over bioculturele diversiteit, de rode draad in zijn werk. Kunstenaars, wetenschappers en andere intellectuelen komen samen in zijn studio om te debatteren en te innoveren.

Momenteel bevindt zijn atelier zich in een voormalige gelatinefabriek in Hasselt, maar dat gebouw dreigt te verdwijnen. De stad Genk zou volgens verschillende media Vanmechelen de terreinen van de voormalige Limburgse Zoo aangeboden hebben, maar de kunstenaar ontkent dat. Ook Hasselt heeft aangegeven de kunstenaar niet kwijt te willen. De strijd om Vanmechelen is losgebarsten.

40.000 eieren

Al van kinds af aan is Koen Vanmechelen gefascineerd door kip. Hij kreeg wereldfaam met het  Cosmopolitan Chicken Project. Samen met wetenschappers kruist hij eigenschappen van verschillende rassen kippen om zo een nieuwe kip te creëren. De grens tussen wetenschap en kunst is hier heel dun. "Toch vind ik mezelf meer kunstenaar dan wetenschapper", verklaart Vanmechelen.

Een ander werk waar de kip in voorkomt, is De Wachtkamer. Maar liefst 40.000 eieren lagen afgelopen zomer in de Leuvense Kruidtuin onder broedlampen. Slechts één ervan was bevrucht. Kinderen konden via een speurtocht een ei adopteren, in de hoop dat net uit dát ei dat ene kuiken zou komen.

© 2013 – StampMedia – Cato Beljaars


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 22/11/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 22/11/2013