Toen in België het voorstel kwam om de alcoholleeftijd te verhogen, ontplofte er een klein bommetje. Met als gevolg dat er niets van in huis kwam en de regering besloot om te proberen via sensibilisering alcoholgebruik bij jongeren in te dammen. Waarom in godsnaam?

Waarom maakte men zo’n drama van het optrekken van de alcoholleeftijd van 16 naar 18 jaar, en dat terwijl de anti-sigarettencampagne rustig verder gaat? Mentholsigaretten verdwijnen, er komt 65% waarschuwing op elk pakje, roken op café is al een tijd niet meer mogelijk en mensen die buiten staan te roken worden als criminelen bekeken. Sommige van die zaken zijn begrijpelijk en zijn beslissingen genomen op basis van de volksgezondheid. Maar waarom tabak bekritiseren en alcohol zo met zachtheid behandelen?

Mishandeling

In een spotje van de Liga voor Kankerbestrijding, dat heel kort op de televisie te zien was, werden rokers met kinderen afgeschilderd als mishandelaars. Er zijn inderdaad grenzen omtrent het roken waar kinderen bij zijn, maar waar blijft het spotje over gezinnen waar mama of papa drinkt en het kind daar de dupe van is? Om nog maar te zwijgen over de fysieke gevolgen op lange termijn die overvloedig alcoholgebruik op iemand kunnen hebben.

Wees consequent aub

Hoe je het ook draait of keert, alcohol en sigaretten zijn beide verslavend, elk op hun eigen manier. Als de regering voor het ene strengere maatregelen toepast, dan moet dat voor het andere ook gelden. Consequent zijn, heet dat. En ja, jongeren drinken, dat hoort erbij. Net zoals experimenteren met roken. Maar net zoals bij tabak zijn er grenzen. Alcohol drinken met mate is geen probleem, maar de gevaren ervan mogen zeker niet genegeerd worden, vooral als het om jongeren gaat. Ik rook zelf niet maar ik lust ook wel eens een kriekje op een zonnige dag of een lekker glaasje cava bij het uitgaan. Schilder me dus niet af als het type mens dat zichzelf heilig verklaart en alcohol als de duivel wil bestempelen. Maar de hypocrisie heeft hier toch wel een hoogtepunt bereikt.

Comazuipen

Als de regering echt enkel in het belang van de gezondheid van de jongeren wil handelen, dan moet ze beseffen dat je comazuipen, ongelukken op de baan en dat soort toestanden niet zal verhelpen via een softe sensibilisering. Niet elke jongere drinkt tot hij erbij neervalt of tot er ongelukken gebeuren, maar het kleine aantal dat dit wel doet, moet je tegen zichzelf beschermen. De potentieel problematische gebruikers zal men heus niet bereiken via een campagne. De hevige rokers stoppen uiteindelijk ook niet omwille van de waarschuwing die op het pakje staat.

© 2013 – StampMedia – Kim Van Wuytswinkel 


Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 13/07/2013