© Emma Van Zundert

De cocaïnehandel in Antwerpen groeit. Grotendeels wordt deze cocaïne getransporteerd naar andere landen in Europa. Maar hoe zit het met het cocaïnegebruik in Antwerpen zelf? Een stad vol met jonge mensen, een bruisend nachtleven en ook de grootste invoerhaven van cocaïne in Europa. Om een antwoord te geven op deze vraag kijken we eerst naar de cijfers.

De stad Antwerpen is uitgegroeid tot het epicentrum van de cocaïnehandel in Europa en dit is vooral te danken aan de haven. Vroeger behoorde deze titel toe aan de haven van Rotterdam, tot men daar grondige controles begon uit te voeren. De drugmaffia verhuisde zijn handel naar de haven van Antwerpen. Die is niet enkel groter in oppervlakte, maar ook doortrokken met vele wegen, waardoor grondige controles veel moeilijker zijn.

Zo blijkt de Antwerpse haven dus ideaal voor smokkel en lijkt de drugsmaffia er een nieuw thuis te hebben gevonden. Dat blijkt ook uit cijfers. De helft van alle cocaïne die in beslag wordt genomen in Europa, wordt in beslag genomen in Antwerpen. In het begin van deze eeuw lag de cocaïnevangst in de stad nog op 770 kilogram, de laatste recordcijfers van 2016 tellen maar liefst 26.000 kilogram.

Drugs in afvalwater

De laatste cijfers van het EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction) tonen een algemeen beeld van het druggebruik in België en de problematiek in Antwerpen. Het EMCDDA is de centrale bron en autoriteit wanneer het gaat over drugsgerelateerde cijfers binnen Europa. Een van de zorgwekkendste cijfers is de grote mate van drugs aanwezig in Antwerps afvalwater.

Het afvalwater in 25 Europese steden werd systematisch geanalyseerd op aanwezigheid van drugsresiduen. Daaruit blijkt dat van al die steden in het Antwerpse afvalwater het meeste cocaïne, amfetamine en MDMA werd gevonden. Dat wil zeggen: meer cocaïne in het afvalwater van Antwerpen dan in metropolen als Londen, Parijs en Barcelona.

Cocaïne

Cocaïne is ook de meest in beslag genomen drug in België en na cannabis de meest populaire drug onder jongvolwassenen (15-34 jaar). Van de Belgische cocaïnegebruikers zijn het merendeel (80%) mannen en de gemiddelde leeftijd waarop jongvolwassenen het eerst in contact komen met cocaïne is 22 jaar. Daarnaast zien we sinds 2012 een verdubbeling van het aantal mensen dat zich voor het eerst laat behandelen voor cocaïneverslaving.

Cocaïne blijkt dus een up-and-coming drug in België en Antwerpen. Mensen komen er voor het eerst mee in contact op de leeftijd van 22 jaar, een leeftijd van studerende en afstuderende jongeren. Maar hoe zit het met het druggebruik van studenten en in het nachtleven?


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 23/03/2018

vorige volgende