Yurii Stakhniuk (21) en Olha Kovalova (21) wonen al een tijdje in Antwerpen, maar hun hart blijft onlosmakelijk verbonden met Oekraïne. Het bezoek van De Wever aan hun thuisland, maakte veel lost bij de jongeren. “Hij had tranen in zijn ogen. Je kon zien dat het hem écht raakte.”
Het recente bezoek van premier Bart De Wever raakte een gevoelige snaar bij Yurii Stakhniuk en Olha Kovalova. Beiden wonen ze al enkele jaren in Antwerpen nadat ze Oekraïne ontvluchtten door de oorlog tegen Rusland. “Het is hartverwarmend om te zien dat iemand van zo ver komt om zijn steun te betuigen. Niet enkel en allen voor de camera’s, maar met oprechte betrokkenheid. Dat voel ik. Hij wil begrijpen, voelen, getuige zijn. Precies dat maakt verschil”, vertelt Yurii.
Yurii groeide op in de regio Donetsk, een gebied dat hard getroffen wordt door de oorlog. Vandaag woont hij alleen in Antwerpen, waar hij aan de Karel de Grote Hogeschool studeert. Zijn ouders, zusje en grootouders zijn intussen teruggekeerd naar Oekraïne. “Voor mensen van een oudere generatie is het te moeilijk om zich aan te passen, een nieuwe taal te leren of een sociaal netwerk op te bouwen”, vertelt hij. “Ik ben de enige van mijn familie die nog in België is gebleven.”
Onvoorwaardelijke steun
Ook Olha Kovalova liet haar volledige familie achter in Oekraïne, die nabij de Wit-Russische grens woont. “Toch heb ik me snel kunnen aanpassen. De Belgen ontvingen me met open armen en ik kon met al mijn vragen bij hen terecht. Daar ben ik hen dankbaar voor.”
“Met dit bezoek bevestigt premier De Wever de onvoorwaardelijke steun aan mijn thuisland. Dat doet deugd”, vindt Olha. Volgens Yurii zijn de intenties van De Wever oprecht. “Het bezoek is meer dan alleen symboliek. Het is menselijkheid.” Ook Olha gelooft dat. “Ik volg De Wever op X (het voormalige Twitter, red.) en Linkedin en daaruit kan ik afleiden dat hij niet zo van symboliek houdt. Hij doet gewoon waar hij zich goed bij voelt”, lacht Olha.
"Dank u"
De oorlog is nooit ver weg. Yurii heeft nog veel contact met de mensen in zijn thuisland. “Ik probeer het nieuws uit Oekraïne op de voet te volgen, maar de echte verhalen hoor ik van vrienden en familie ter plaatse. Zij beleven de oorlog van dichtbij, elke dag opnieuw.”
Volgens hem kunnen internationale leiders pas echt begrijpen wat Oekraïne doormaakt, als ze er zelf naartoe gaan. “Je kan dat niet vatten door enkel en alleen nieuwsberichten te lezen. Je moet het zelf zien, horen en voelen. Alleen zo besef je wat de oorlog echt betekent.”
Yurii: “Wat ik zou zeggen als ik De Wever kon spreken? ‘Dank u. Voor uw steun, voor het bezoek, voor alles.’ Dankzij België heb ik hier de kans om te studeren en een nieuw leven op te bouwen. Dat vergeet ik nooit.”
Deze publicatie kwam tot stand dankzij een exclusieve samenwerking met Gazet van Antwerpen. Dit artikel is dus auteursrechtelijk beschermd. Acht jongeren van StampMedia draaiden in de eerste week van de paasvakantie mee op de stadsredactie van Gazet van Antwerpen (GVA). Ze brachten verhalen uit hun eigen leefwereld, en speelden ook in op het dagelijkse nieuws in en rond Antwerpen.
Bekijk hier alle publicaties die tijdens deze mediaweek werden gemaakt.
Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen op 10/04/2025.
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 10/04/2025.