Antwerpen Studentenstad pakt uit met "Op je lijf geschreven." Daarin kunnen jonge mensen een woord  op hun huid schrijven, dat fotograferen of filmen en inzenden. 'Nachtburgemeester' Vitalski zal daar binnenkort een visueel studentenmanifest mee maken, in de hoop jongeren naar Antwerpen te lokken voor hun studies.

De website van ‘Op je lijf geschreven’ is speels en ludiek. “Maar het onderwerp is eigenlijk ernstig,” zegt Vitalski. “Als 17-jarige is het moeilijk om te kiezen waar je gaat studeren, nog los van de vraag wat je gaat studeren.” Dat is een belangrijke keuze, al is het maar omdat jongeren na hun studies vaak in hun studentenstad blijven wonen.
“Soms wordt Antwerpen in het maken van die keuze gewoon over het hoofd gezien,” meent hij. “Het is niet dat Antwerpen een slechte reputatie heeft, maar men beschouwt het niet als een studentenstad.”

Antwerpen als microkosmos

Vitalski meent dat ‘t Stad een student veel te bieden heeft. “Wat zo mooi is aan Antwerpen, is dat je die ‘studentenidentiteit’ kunt afwerpen. Je kunt gewoon mens zijn. In andere steden ga je met zijn allen naar dezelfde TD’s, koop je eten in dezelfde winkels, zelfs het merk van je condoom wordt je opgedrongen.”
Als bewoner van een havenstad ben je ook meteen een kosmopoliet, die zich bewust is van het rijke historische verleden en deel uitmaakt van een multiculturele mierenhoop. “Antwerpen heeft veel gezichten en alle soorten beschavingsvormen. Het is een microscopische wereld waarin de hele planeet Aarde vervat zit.”

Jonge mensen zijn goed bezig

Het is natuurlijk een wisselwerking. Studenten hebben ook heel wat te bieden aan Antwerpen. “Ik heb het gevoel dat jonge mensen goed bezig zijn,” zegt Vitalski, “ ze zijn vaak begaan met sociaal-maatschappelijke thema’s en het ontbreekt hen niet aan daadkracht. Antwerpen moet niet vervallen en vergrijzen. Het debat moet op straat blijven.”

Manifest

Wat moeten we ons voorstellen bij een studentenmanifest? “Het moet poëtisch zijn, maar ook krachtig. Iets Obama-achtig,” zegt Vitalski. “Ik weet nog niet hoe het precies gaat zijn; ik baseer me puur op de woorden die ingestuurd worden.”

Ook meedoen: www.opjelijfgeschreven.be

© 2010 – StampMedia – K. Laura Liems


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen - online op 28/01/2010
Dit artikel werd gepubliceerd door De Antwerpse Koerier op 28/01/2010 (zonder correcte verwijzing)