Sinds deze week kan je in studentenblad
Veto de reis van Brecht Castel (25) volgen, die van Leuven tot de Balkan-landen gaat fietsen. Onderweg brengt hij verhalen van vluchtelingen of andere migranten. “Ik heb geen idee welke verhalen ik ga tegenkomen, maar wil de negatieve massaberichtgeving over vluchtelingen doorbreken.” 

In je eentje naar de Balkan fietsen en er verhalen over migratie en integratie schrijven. Die moeilijke opdracht gaat Brecht Castel uit Leuven aan. Hij vertrok op donderdag 31 maart en vertoefde na dag twee al in Nederland, waar we hem ’s avonds mochten storen.

Negatieve berichtgeving doorbreken

“Het idee spookte al een hele tijd in mijn hoofd”, legt de 25-jarige Castel uit. “Ik wou eerst een fietstocht doorheen Europa doen, waarin ik de Europese geschiedenis wou uitleggen aan de hand van lokale verhalen.” Maar toen de vluchtelingencrisis uitbrak, besloot hij dat idee om te gooien.

“Ik stoorde me aan de negatieve berichtgeving over vluchtelingen”, voegt hij toe. “Ik wil die trend met ‘Tegen de Stroom in’ doorbreken, al heb ik geen idee welke verhalen ik ga tegenkomen”, vertelt Brecht. “Dat maakt heel deze trip net zo spannend. Je weet niet wat je moet verwachten.”

Castel zoekt meer dan enkel verhalen over vluchtelingen. “Het thema migratie en integratie is enorm breed”, vertelt hij. “Neem nu een Oekraïner die nu in Duitsland woont en zich moeilijk kan aanpassen: die wil ik ook aan het woord laten.”

Voorbereiding

Brecht haalde niet zomaar zijn fiets uit de garage. Hij bereidde zich grondig voor op de trip. “Ik heb vooral veel contacten moeten leggen”, legt hij uit. “Zo regelde ik onder meer een interview met de burgemeester van Schengen, het Luxemburgse dorp waar het Schengenakkoord is getekend. Maar het merendeel van mijn stukken zal toevallig mijn pad kruisen.”

Om boeiende verhalen te zoeken, koos Brecht om het traject naar de Balkan met de fiets af te leggen. “Door traag te reizen, kan ik makkelijker verhalen tegenkomen”, legt hij uit. “Daardoor kom ik ook in contact met de lokale bevolking, want je moet af en toe toch eens de weg vragen”, lacht hij.

Emotioneel

Tot nu toe verloopt de trip zonder al te veel problemen. “Al moet ik wel nog uitzoeken hoe ik het best omga met emotionele interviews”, geeft Castel aan. “In het begin van mijn reis stopte ik na een dag fietsen in het opvangcentrum in Lommel. Ik interviewde twee Afghanen die vertelden hoe de Taliban hen wilden vermoorden. Omdat ik door het fietsen uitgeput was, was het nog moeilijker om zo’n emotioneel verhaal te verwerken.”

Hoe hij bij die emotionele verhalen in de toekomst zal omgaan, weet Brecht nog niet. “Al heb ik wel een les uit dat laatste interview getrokken: ik zal nooit interviews na mijn fietstochten inplannen en na elk interview voldoende rust inbouwen, zodat ik de verhalen voor mezelf een plaats kan geven.”

Zonder budget

In je eentje naar de Balkan fietsen zal voor de meeste mensen geen eenvoudige opdracht lijken. Brecht maakt het voor zichzelf nog moeilijker door eigenlijk zonder veel budget te starten. “Maar ik heb in het verleden al liftend door Europa gereisd. Zonder budget ergens naar toe gaan, is niet nieuw voor mij”, lacht hij.

Trouwens: elk nadeel heb zijn voordeel. “Ik kan hierdoor veel dichter bij de lokale bevolking komen”, legt Castel uit. “Ik heb een tentje bij, waarmee ik hopelijk in de tuin van lokale inwoners kan slapen. Door zo’n dingen te vragen, kan ik ook verhalen tegenkomen die ik voor mijn project kan gebruiken.”

Zonder slaapplaats denkt Brecht nooit vallen. “Als ik niets zou vinden, doe ik aan wildkamperen”, lacht hij. “Het kan zijn dat ik later op de reis noodgedwongen eens een jeugdherberg opzoek om wat rust te vinden, maar ik heb geen adresjes. Al heb ik wel, via vrienden, soms een slaapplaats in mijn stopplaatsen kunnen regelen.”

‘Tegen de Stroom in’ is een samenwerking tussen Brecht Castel en het studentenblad Veto. Wie de spannende verhalen van Brechts trip wil lezen, kan op zijn Facebook-pagina zijn avontuur live meevolgen.

© 2016 – StampMedia – Matthias Vanherle