Op 16 oktober deden er zo'n 14.000 jongeren mee aan de Zuiddag. Op die dag kunnen jongeren, in plaats van zoals op een gewone schooldag les te volgen, een dag gaan werken. Het bedrag dat ze verdienen, wordt dan gedoneerd aan een goed doel. Ange-Vanessa (17) liep een dagje mee op de redactie van StampMedia. Haar ervaringen in onderstaand verslag: “Ik heb me zeker niet verveeld.”

Donderdag konden heel wat middelbare scholieren, net als ik, gaan werken in plaats van naar school te gaan. Het geld dat we verdienden, werd gedoneerd aan Theatre Day Productions , een partnerorganisatie van Broederlijk Delen. Dat is een theaterproject waarbij kinderen en jongeren uit Gaza in hun vrije tijd naartoe kunnen om hun gedachten te verzetten van het conflict tussen Israël en Palestina.

Vorig jaar hoorde ik van verschillende vrienden, die toen in het vijfde jaar zaten, dat ze een job voor de Zuiddag moesten zoeken. Die dag vond vorig jaar ook plaats op een schooldag. Dat vond ik wat vreemd, maar nadat ze me uitlegden wat het doel was, vond ik het een zeer fijn initiatief. De bedoeling is namelijk samen streven naar een duurzame en rechtvaardige samenleving.

Streven naar rechtvaardigheid

Dit jaar werd er aan mijn klasgenoot Axel en mij gevraagd of we als 'VIP's van de Zuiddag' vrijwillig op een schooldag naar Leuven konden gaan. Daar konden we meer leren over de Zuiddag, wat dat allemaal inhoudt en hoe wij onze medeleerlingen konden motiveren om een job te zoeken en actief deel te nemen. Tijdens die zogenaamde VIP-dag hebben we zeer veel bijgeleerd over de Zuiddag, wie er nu allemaal meewerkt en hoe we samen kunnen streven naar rechtvaardigheid voor jongeren.

Mijn zoektocht naar een toffe, creatieve job was zeer moeilijk. Eerst was mijn plan om bij het Fotomuseum (FoMu) in Antwerpen te gaan werken of bij een cinema als assistent van de projectionist, maar dat is niet door kunnen gaan omdat het FoMu er niet aan meedoet en de projectionist zei dat ik er weinig tot niets te doen zou hebben. Jongeren over heel Antwerpen waren intussen al volop op zoek naar een job, zodat je begin oktober bij vele ondernemingen niet meer terecht kon.

Koning Filip

Gedurende twee weken heb ik tientallen mails gestuurd en gebeld naar kantoren allerhande, maar altijd kreeg ik negatieve antwoorden of zelfs geen antwoord... Ik heb naar alle soorten bedrijven, organisaties, particulieren gestuurd. Omdat ik na twee weken nog steeds niets gevonden had, overweeg ik een mail te sturen naar Koning Filip - of ik een dag koning van België mocht zijn?

Net vooraleer ik een schrijven tot de vorst richtte, kreeg ik eindelijk goed nieuws via mail. Ik mocht op Zuiddag assistent-hoofdredacteur zijn bij jongerenpersagentschap StampMedia. Niet alleen ik, maar ook de leerkracht die verantwoordelijk is voor de leerlingen tijdens Zuiddag, was daar zeer blij mee. Als die mail niet gekomen was, moest ik waarschijnlijk bij een lagere school gaan helpen. En eerlijk gezegd: dat zag ik helemaal niet zitten. Niet naar school gaan om dan in een school te werken…

Nieuws selecteren

Mijn werkdag begon om 10 uur 's morgens. Ik werd warm ontvangen door de werknemers die aanwezig waren, kreeg een rondleiding op de werkplaats en daarna begon het echte werk. Pieter, de hoofdredacteur, gaf me uitleg over hoe hij te werk gaat en legde uit wat we gingen doen die dag. Ik had best veel schrik dat ik er niets van zou begrijpen, maar uiteindelijk viel het wel mee. Ik ben op zoek gegaan naar krantenartikels en persberichten die potentieel zouden hebben en waar een van de reporters dan een artikel over kon maken.  Dat idee kon dan uitgewerkt worden a.d.h.v. tekst, foto, audio, video,...

Uiteindelijk bleek het zoeken naar onderwerpen die interessant zijn voor StampMedia niet een van mijn sterkste kanten. Ofwel koos ik degene die niet van toepassing waren, ofwel koos ik degene die op lange termijn niet zo veel zouden opleveren. De besparingen op studentenvoorzieningen werden wel mee opgenomen in de agenda. Blijkbaar is het inschrijvingsgeld niet het enige dat binnenkort zal opslaan.

Foto’s ‘Restart a heart’

Rond de late middag werd ik op pad gestuurd om foto's te nemen voor Lien, die een artikel schrijft i.v.m EHBO en reanimatie. Donderdag vond namelijk ook op verschillende plaatsen ook ‘Restart A Heart’ plaats, o.m. aan de AP Hogeschool. Nadat ik die foto's nam, had ik even tijd voor een broodje. Eenmaal terug op de redactie, mocht ik zelf kiezen welke foto's het artikel gingen halen en welke niet. Eerst was er een bespreking van alle foto's: ik kreeg tips en tricks van hoe ik foto's het beste kon nemen. Daarna kreeg ik tijd om de foto's te selecteren op een kritische manier. Dat was zeer moeilijk, maar door de hulp van videoman Bert heb ik degene die ik het beste vond, eruit kunnen halen.

Ik kreeg daarna tijd om dit verslag te schrijven, waarna ik rond de klok van vijf feedback kreeg op mijn schrijven. Het bleek te voldoen voor publicatie, dus ben ik zeer blij dat ik bij StampMedia mocht komen werken voor een dag. Er was zelfs chocoladecake om de dag te besluiten! Hopelijk krijg ik nog meer kansen om samen te werken. De feedback die ik kreeg, de opdrachten die ik mocht doen en de toffe sfeer die daar hangt, zorgden ervoor dat ik me zeker niet heb verveeld!

© 2014 – StampMedia – Ange-Vanessa Nsanzineza


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 17/10/2014